IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три лесни и прости стъпки за постигане на блестяща кожа

23 октомври 2023 10 50

Какво трябва да поставите на първо място в красотата си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Има стотици марки за грижа за кожата, които непрекъснато се рекламират като решението, от което се нуждаете за блестяща визия. Ако сте новак в грижата за кожата – и честно казано, дори и да не сте – всичко това може да ви се стори ужасно привлекателно. Не само това, но колкото повече съставки и продукти се опитвате да вмъкнете в рутината си, толкова е по-вероятно да забравите някои стъпки или да ги пропуснете напълно. 

И така, как можете да получите блестяща кожа без нуждата от свръхнатоварена рутина от 12 стъпки? Оказва се, че е доста по-лесно, отколкото си мислите. Всичко се свежда до три лесни и прости стъпки, които трябва да следвате, за да подобрите здравето на кожата и да постигнете най-блестящата си визия досега. 

Трите лесни и прости стъпки за блестяща кожа

Придържането към три прости стъпки за грижа за кожата може да направи визията ви напълно блестяща. Въпреки че има много други стъпки, които бихте могли да включите, ако желаете, харесваме идеята да започнем с три, неподлежащи на обсъждане, защото са толкова прости, но в същото време толкова ефективни, особено за начинаещи в грижата за кожата. 

Дерматолозите Маделин Гантц и Магдалин Гранадос установяват, че трите най-добри градивни елемента в рутинната грижа за кожата са правилно почистване, използване на продукти против стареене и предотвратяване увреждане от слънцето. 

Стъпка 1: Почистване и ексфолиране

Правилното почистване на лицето ви е в основата на всеки режим на грижа за кожата. Не е препоръчително да нанасяте продукти върху мръсотия или омазнена кожа, които все още стоят по повърхността на лицето от ежедневните ви дейности. Тези натрупвания, като масло, мръсотия, пот, грим, слънцезащита и други, не могат да бъдат премахнати само с вода. Затова правилното почистване е критично. Ако носите грим, той се улавя върху кожата и може да причини окислително увреждане, което преждевременно състарява лицето. Никога не заспивайте, без да сте почистили кожата си. 

Освен че помага за намаляване на признаците на преждевременно стареене, почистването има редица други важни предимства. Като поддържате кожата си чиста от замърсявания, така предпазвате порите си от запушване, минимизирате акнето, черните точки и разширените пори, като поддържате кожата си чиста и гладка. 

почистване на

Снимка: iStock

За да се постигне цялостно почистване, Гранадос препоръчва използването на нежен почистващ продукт два пъти на ден – сутрин и вечер – след това с ексфолиращ почистващ продукт само сутрин. Ексфолиантът премахва мъртвите кожни клетки, за да разкрие незабавно по-гладка, по-мека и блестяща кожа. Това наистина помага за изглаждане на кожата и незабавно ви придава по-бляскав вид. Продуктът разтваря маслата и гарантира, че новата кожа може да се покаже от по-дълбоките слоеве. Освен това възстановява хидратацията. 

Как да почистите правилно кожата

Сутрин – използвайте нежен почистващ продукт, последван от ексфолиращ продукт. 

Вечер – използвайте само нежен почистващ продукт.

Въпреки че трябва да използвате почистващо средство два пъти дневно, може да се наложи да изградите постепенно своята рутина за ексфолиране, за да може кожата ви да се адаптира. Ако смятате, че продуктът е твърде груб за вашата кожа, започнете да го използвате два или три пъти седмично и след това постепенно го добавете към ежедневието си. 

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Ексфолирайте сутрин. Използвайте количество с размер на грахово зърно върху суха кожа и добавете малко вода, за да го разнесете, след което изплакнете добре. 

Стъпка 2: Справяне с кожните проблеми

Както отбелязахме по-горе, кожата ви е подложена на много стрес всеки ден – от околната среда, от навиците ви на живот, от това, което ядете, и от това колко стрес преживявате. С толкова много фактори, които могат да причинят потенциални щети на здравето и външния вид на кожата, е изключително важно да включите един или два продукта, за да помогнете за преодоляване на някои от тези щети и поддържане на кожата ви в най-добра форма. 

Антиоксиданти сутрин

Дерматолозите препоръчват да използвате страхотната антиоксидантна съставка, витамин С, всяка сутрин. Така ще неутрализирате свободните радикали – нестабилни електрони, които искат да бъдат по двойки, така че те търсят приятел и могат да се свържат с молекули в кожата. Когато това се случи, те причиняват увреждане на клетките. Свободните радикали се произвеждат естествено, но също така се създават и от излагане на фактори на околната среда като слънце, тютюнев дим и замърсяване. 

Идеята зад използването на антиоксиданти в грижата за кожата е да неутрализирате свободните радикали, преди те да имат шанса да причинят клетъчни увреждания във вашата кожа. Те не само помагат да защитите кожата си, но и могат да се борят с фините линии, бръчките и обезцветяването. 

серум витамин

Снимка: iStock

Серумът с витамин С е един от най-разпространените антиоксидантни продукти, предназначени за употреба сутрин, и е чудесен за добавяне към вашата тристепенна рутина. Но има и други антиоксиданти – витамин Е, ресвератрол, коензим Q, ниацинамид и още. Много от тях се предлагат в серумни формули и се прилагат най-добре след почистване сутрин, за да помогнат в борбата с увреждането на свободните радикали през деня.

Ретиноиди вечер

Втората ви стъпка трябва да е различна през вечерта, защото кожата ви има различни нужни преди лягане в сравнение със сутринта. Тук се намесват ретиноидите и ретинолите. Те са идеални за използване през нощта, защото това е времето, когато обмяната на кожните ви клетки е най-висока. Ретиноидите и ретинолите са най-ефективните активни съставки, с които разполагаме, за да предотвратим и подобрим външния вид на стареенето. 

Д-р Ганц обяснява, че ретиноидите, които са по-силни от ретинолите, могат да бъдат достъпни само с рецепта. Междувременно ретинолите са лесно достъпни в масовата грижа за кожата без рецепта. Както едните, така и другите стимулират колагена и предотвратяват развитието на бръчки, подобряват текстурата и блясъка и могат да изсветлят тъмните петна, за да изравнят тена на кожата

ретинол iStock

Снимка: iStock

За да смекчите дразненето, нанесете количество колкото грахово зърно, като преди това нанесете овлажнител, за да подхраните и хидратирате кожата. Не забравяйте, че ретинолите и ретиноидите се нанасят само вечер, защото не си взаимодействат добре със слънцето. 

Натурални хидратиращи продукти за сияйна кожа, които можете да откриете в кухнята си

Три прости съвета за по-сияйна кожа

Дишаща кожа – съществува ли и имаме ли нужда от нея

Стъпка 3: Слънцезащита

Вероятно вече знаете това, но прилагането на слънцезащитен крем сутрин като последна стъпка от вашата рутинна грижа за кожата не подлежи на обсъждане. Това е най-важният компонент от вашия режим за красота. Той предпазва кожата от вредните ефекти на UV светлината, които могат да доведат до рак на кожата и преждевременно стареене. Вредните лъчи разграждат колагена и еластина в кожата, което води до бръчки и отпуснатост. Използвайте слънцезащита с широк спектър, което означава, че ви предпазва от UVA и UVB лъчите, а факторът е по-добре да бъде над 30.

Що се отнася до това колко често трябва да нанасяте слънцезащитни продукти, д-р Ганц препоръчва следните насоки. „Трябва да го прилагате върху изложени на слънце зони като лицето, шията, гърдите и ръцете всеки ден и да нанасяте отново на всеки два часа при продължително излагане“, казва тя. Не забравяйте, че UVA лъчите проникват през стъклото и дори ако сте навън за кратки периоди, те пак могат да ви навредят

слънцезащита istock

Снимка: iStock

Цветен SPF: За вашето сутрешно нанасяне. Оцветеният SPF може да бъде страхотна основа за вашия грим.

Овлажнител със SPF: Можете да изберете овлажнител, формулиран със слънцезащита, така че да нямате две отделни стъпки за овлажняване и защита от слънце. 

Малък размер: За нанасяне през целия ден без проблем, носете със себе си малка бутилка слънцезащита, подходяща за лице. 

Спрей за фиксиране на грим със SPF: Ако носите грим ежедневно, спрей за фиксирането му със слънцезащита е страхотна алтернатива, която ви позволява да бъдете защитени от излагане на UV лъчи без да нарушавате красотата си. 

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари