IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вампирско лице – странната тенденция, в която се използва собствената ви кръв

24 октомври 2023 10 50

Какво представлява процедурата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако сте от хората, които дълго време се борят с проблемна кожа – акне, груба текстура и хиперпигментация – сигурно сте наясно колко изнервящо е пазаруването на козметични продукти, избирането на лечения и правилни процедури. Винаги искаме да подобрим визията си, но се страхуваме какво точно да включим в рутината си и се чудим дали няма да влошим още повече проблема. 

В днешно време е много по-лесно да научите за най-новите продукти и процедури за красота, благодарение на социалните мрежи. Видеоклипове в TikTok постоянно показват какво може да ви помогне в борбата с акнето, обезцветяването, сухата и раздразнена текстура. Също така се промотират „магически“ лечения и продукти, които ви обещават бързи и дълготрайни резултати. 

Една от най-новите тенденции в красотата са т. нар. вампирски процедури за лице. Все повече дами се подлагат на процедурата, като дори Ким Кардашян я изпробва. Но какво всъщност представлява тя? Заслужава ли си да бъде следвана? И дали наистина има нещо общо с вампирите?

Какво е вампирско лице?

Вампирската процедура за лице е комбинация от микроигли с добавяне на PRP - богата на тромбоцити плазма, част от нашата кръв, която съдържа растежни фактори. Мнозина вече са запознати с микронидлинга като минимално инвазивно лечение, което може да помогне при кожни проблеми като груба текстура на кожата, стрии, белези и бръчки чрез стимулиране на производството на колаген. 

„Микронидлингът е процедура, извършвана от професионалисти, при която се използват стерилни игли на моторизирано устройство, прилагано върху кожата. Тези игли могат да проникнат в кожата на дълбочина до няколко милиметра. Там те се използват за причиняване на контролирано нараняване в дермалния слой на кожата“, обяснява дерматологът д-р Фатима Фахс. 

@thestepanyanclinic ?‍♀️ Facial #vampirefacial #facial ♬ Boy's a Liar Pt. 2 - PinkPantheress & Ice Spice

В дермата се намира извънклетъчната матрица, съставена от колаген и еластин. Когато се проникне в този слой, се инициира процес на заздравяване на рани и тялото работи, за да излекува кожата, като индуцира производството на колаген и еластин и по този начин изглажда текстурата и подобрява външния вид

За да се добави PRP към този процес, се взима кръв от ръката ви, центрофугира се, за да се разделят различните компоненти на течността, за да се отделят плазмата и тромбоцитите, които съдържат вашите собствени растежни фактори, и след това се вкарва с микроигли обратно в кожата ви. Факторите на растеж от PRP могат да помогнат за увеличаване на производството на колаген и да стимулират възстановяването на кожата дори повече, отколкото микронидлингът може сам по себе си, така че заедно те създават много ефективна процедура. 

Вместо да пробивате кожата си с голи игли като при класическия микронидлинг, богатата на тромбоцити плазма от собствената ви кръв се вкарва обратно в кожата, за да помогне за увеличаване на производството на колаген. 

Какви са ползите?

Ако се нуждаете от малко помощ за подобряване на текстурата на кожата, лекуване на хиперпигментация, третиране на белези от акне и справяне с фините линии, не позволявайте на името „вампирско лице“ да ви изплаши. Микронидлингът и PRP предлагат предимства, включително лечение на всички гореспоменати неволи в рамките на седмици след лечението и резултатите са с продължителност няколко месеца след това. 

@np.miranda Hands down favorite thing to do to my skin! Everyone heals differently, but the biggest thing to remember is to stay out of the sun & hydrate your skin #vampirefacial #microneedling #glowingskin #viral #fyp ♬ Cupid – Twin Ver. (FIFTY FIFTY) – Sped Up Version - sped up 8282

Първоначално ще забележите повече блясък на кожата и с течение на времето, когато настъпи образуването на колаген, може допълнително да видите подобрение на текстурата, белезите и хиперпигментацията. Д-р Фахс казва, че нейните пациенти установяват, че кожата им изглежда по-стегната и по-ярка след лечението. 

Боли ли?

Д-р Фахс казва, че се прилага локално обезболяващо лекарство преди процедурата, за да се намали болката, която би се усетила от иглите, което прави лечението поносимо за повечето хора. Въпреки това, ако не сте фен на иглите или кръвта, можете да попитате вашия дерматолог за алтернативни лечения, насочени към вашите кожни проблеми. 

Маска за лице – кога да я включите в рутината си

Суха кожа през есента и зимата – как да я лекувате

Запушени пори – шест начина да ги отпушите

Какво е възстановяването?

След лечението не се изненадвайте, ако кожата ви изглежда зачервена или леко подута, сякаш сте получили слънчево изгаряне. В края на краищата току-що сте били надупчени с игли, така че, ако се погледнете отблизо, можете да видите леки рани по кожата. Поради това трябва да опитате всичко възможно да избягвате излагането на слънце, тъй като то може да причини хиперпигментация. 

Вашият дерматолог ще прегледа с вас всички препоръчани режими на грижа след лечението, което най-вероятно ще включва избягване на измиване на лицето ви до по-късно през деня, използването на нежна грижа за кожата без аромати, за да предотвратите дразнене, и нанасяне на овлажнител, за да подпомогнете кожата си да се лекува и регенерира. 

@kelseysoles @BYou Laser Clinic ♬ original sound - Kelsey Soles

Д-р Фасх препоръчва използването на охлаждащи серуми или маски във всеки режим след процедурата, за да облекчите дискомфорта, който може да изпитвате. Като цяло кожата ви трябва да се почувства по-добре няколко дни до една седмица след лечението. 

Ако се чудите кога можете отново да носите грим, имаме добри новини – тъй като добавянето на PRP ускорява лечебния процес, повечето пациенти могат да възобновят носенето на грим в рамките на 24 часа след лечението. 

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари