IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота – признаците, че е време да промените грижата за кожата

26 октомври 2023 15 00

Тялото ви винаги ви помага да разберете кога нещо е за смяна

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички ние имаме своите процедури за грижа за кожата. Независимо дали става дума за нещо просто като измиване и овлажняване или по-дълъг процес от шест стъпки – ако една рутина кара кожата ви да изглежда добре, вероятно ще се придържате към нея. Но какво ще кажете, ако вече не притежавате онзи блясък, който сте виждали в началото? Или може би изглеждате малко по-уморени, независимо че спите достатъчно и се храните правилно? 

Много фактори могат да повлияят на това как кожата ви изглежда и се чувства, както и вида на грижата, която пасва най-добре на вашето ежедневие и нужди. Стареенето, диетата и промените в метеорологичните условия могат да изиграят основна роля в здравето на кожата. Може би сте прекарали години в усъвършенстване на начина, по който почиствате, тонизирате и овлажнявате лицето си, само за да откриете, че нещо не работи. Вместо да се придържате към него и да се надявате на най-доброто, може да е по-ефективно да промените нещата. 

Но как да разберете, че грижата за кожата трябва да се промени? По-долу ви даваме няколко издайнически признака, за които да внимавате, ако усещате, че е време за разнообразие. 

Признаците, че е време да промените грижата за кожата

Кожни пъпки

Редица неща могат да предизвикат появата на пъпки. Може да забележите увеличаването им в определени периоди от месеца, причинени от хормонални колебания. Въпреки това, ако постоянно виждате пъпки по лицето и тялото, може би е по-добре да преразгледате рутинната си грижа за кожата. Дали в нея няма продукт, който вече не ви влияе толкова добре? Може би е добре да се замислите за отказ от определени кремове или измиващи гелове, за да видите дали те не създават проблеми. 

пъпки, акне,

Снимка: iStock

За упорито акне и поява на белези е добре да говорите с вашия дерматолог. Той може да назначи малко по-интензивно лечение с продукти, предписвани само с рецепта, които ще са специално пригодени за вас, вашите нужди и рутина. Медицинското мнение винаги е по-доброто решение, отколкото изпробването на различни методи на своя глава, за да постигнете максимални резултати и да предотвратите допълнителни щети. 

Суха кожа

Сухата кожа може да бъде причинена и от фактори за здравето и благосъстоянието. Менопаузата например може да е причина за суха кожа. Това се дължи на намалените нива на естествено съдържащата се хиалуронова киселина, която поддържа тена ви стегнат и хидратиран. С напредване на възрастта може да се наложи да промените рутинната си грижа за кожата, за да включите повече хидратиращи продукти. Може също така да проучите възможността за инжектиране на хиалуронова киселина, която може да повиши нивата на влага в кожата. 

суха кожа

Снимка: iStock

Дехидратацията може да бъде и резултат от използването на продукти, които съдържат сурови съставки. Опитайте се да избягвате тези, които имат изкуствени аромати и консерванти, алкохол, бензоил пероксид или салицилова киселина. 

Мазна кожа

Мазната кожа може да е още един знак, че е време да промените рутинната си грижа. Понякога използването на твърде много ексфолиант или почистващ продукт може да доведе до натрупване на излишно масло, което, от своя страна, може да причини петна и акне. 

Важно е да почиствате вечер, за да може кожата ви да балансира естествените си масла, докато спите. И противно на общоприетото схващане, известно количество омазняване е хубаво нещо. Измиването със силни химикали или търкането и ексфолирането сутрин може да лиши кожата от здравословно ниво на мазнина. 

кожа, лице,

Снимка: iStock

Много хора избягват овлажняването, когато кожата им е мазна, от страх, че ще създадат повече натрупвания. Поддържането на добро ниво на хидратация обаче е жизненоважно, тъй като не позволява на кожата ви да произвежда повече мазнина, за да компенсира липсата на влага

Дразнене, парене или смъдене

Чувствате ли кожата си особено чувствителна? Всеки вид неприятно усещане за парене или изтръпване, което продължава повече от три секунди, показва, че може да имате реакция към определени продукти. Опитайте се да потърсите ексфолианти, измиващи средства или кремове, предназначени за чувствителна кожа. 

грижа за

Снимка: iStock

Може да забележите повишена чувствителност на кожата и през зимата. Студеното, ветровито време може да причини напукани участъци, особено по устните ви. Опитайте се да използвате защитни овлажнители и балсами за устни, за да избегнете влиянието на времето. 

Малки бели подутини

Забелязали ли сте серия от неравности по кожата? Въпреки че в началото може да изглеждат като пъпки, тези области може да са милиуми. Новородените бебета често развиват подобни проблеми. В зряла възраст обаче неравностите вероятно се дължат на рутинната ви грижа за кожата

милиум istock

Снимка: iStock

Тежките овлажнители или използването на продукт за тяло върху лицето ви може да запуши порите и да доведе до милиуми. Можете да потърсите по-лек овлажнител и да избягвате тези, които съдържат парафин или вазелин. 

Три лесни и прости стъпки за постигане на блестяща кожа

Вампирско лице – странната тенденция, в която се използва собствената ви кръв

Натурални хидратиращи продукти за сияйна кожа, които можете да откриете в кухнята си

Зачервяване или обезцветяване

Друга индикация, че може би е време да промените рутинната си грижа за кожата, е появата на зачервяване или обезцветяване

Пигментацията може да се появи в различни форми. Зачервяването може да се дължи на измиване на лицето ви с прекалено гореща вода или на използването на груби, изсушаващи козметични продукти. Също така, дългосрочната розацея по бузите може да се дължи на стареене, хормонални промени или генетика. Някои хора пък смятат, че тяхната розацея е предизвикана от фактори като стрес, алкохол или излагане на слънце

чувствителна кожа,

Снимка: iStock

Правилната грижа за кожата може да помогне за справяне със състоянието. Може да разгледате лечения като клинична система за грижа за кожата или IPL лечение. Последното включва интензивна пулсираща светлина, която може да бъде ефективен начин за намаляване на обезцветяването от увреждане от слънцето и пигментацията, дължаща се на стареенето. Това включва излъчване на определени светлинни честоти върху кожата ви, за да може обезцветяването да се сведе до минимум. 

Ефективна грижа

Намирането на най-подходящата рутинна грижа за кожата може да отнеме малко опити и грешки. Промените в начина на живот, здравето и дори времето могат да доведат до необходимостта да промените и рутината си. Ако забележите някой от горните признаци, може би е добра идея да преразгледате ежедневните си навици и да разберете какво трябва да промените. 

витамин Е,

Снимка: iStock

За по-упорити проблеми може да проучите различни лечения на акне, IPL или инжекционна хиалуронова киселина. Можете да намерите всички тези опции при специализиран дерматолог, който ще ви назначи най-добрия курс за вас. 

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари