IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антиейдж съставки – маслото от морски зърнастец е героят в красотата

8 декември 2023 08 40

Как да го използвате срещу стареенето

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Естествените съставки си проправят път в продуктите за грижа за кожата през цялото време и се славят със своите изненадващи предимства. Кокосовото масло е полезно за всичко, циката е успокояваща суперзвезда, а зеленият чай защитава и енергизира кожата. 

Маслото от морски зърнастец в грижата за кожата е по-невидимо в сравнение с гореспоменатите гиганти, но може би е също толкова достойно за внимание заради своите овлажняващи, успокояващи и антиейдж съставки. Предстои да ви разкажем за това какво може да направи морският зърнастец за вашата кожа и как да го използвате.

Какво е масло от морски зърнастец

Морският зърнастец е бодлив храст, който обикновено расте близо до морето. Той произвежда малки, оранжеви плодове, които, когато се смачкат, произвеждат червено-оранжево масло, богато на бета-каротин – същото нещо, което се съдържа и в морковите. Също така то е богато на витамин С и е естествено много овлажняващо. Тази естествена съставка се намира предимно в продукти за грижа за кожата, предназначени да овлажняват, успокояват и защитават. 

масло от

Снимка: iStock

Когато се използва в козметиката, маслото от морски зърнастец често се получава с процес на екстракция чрез студено пресоване. Така не се използва химически разтворител или висока температура – това е просто механично раздробяване на семена, плодове, листа или други растителни части, за да се освободят естествените масла. 

Понякога се култивира и чрез процес, наречен „суперкритична СО2 екстракция“, който включва преминаване на въглероден диоксид през растителен материал при определена температура и налягане, за да се изтеглят маслата. 

Ползи от маслото от морски зърнастец

Основните компоненти на маслото от морски зърнастец включват витамин С, каротеноиди и полифенолни съединения. Има няколко забележителни ползи за кожата:

► Овлажняване – това растително масло е богато на незаменими мастни киселини и се абсорбира бързо, за да хидратира и овлажнява кожата. 

► Подмладяване – дерматолозите казват, че фитостеролите, аминокиселините и минералите в морския зърнастец допринасят за неговите подхранващи и подмладяващи качества. 

► Защита – високите нива на витамин С и бета-каротин правят маслото от морски зърнастец мощен антиоксидант, който може да помогне за защита срещу вредните свободни радикали. 

► Възстановяващо – маслото от морски зърнастец може също така да улесни заздравяването на рани и възстановяването на тъканите, благодарение на своите регенеративни свойства и противовъзпалителни ефекти. 

Всички горепосочени предимства правят маслото от морски зърнастец естествена съставка против стареене. Овлажнява правилно кожата и изглажда фините линии, предпазва от увреждането на свободните радикали, отговорни за основните признаци на стареене, и може видимо да възстанови съществуващите щети.

Какаово масло за кожа – 6 ползи при употребата му

Оризова вода – краткият път към безупречно блестяща кожа

Вампирско лице – странната тенденция, в която се използва собствената ви кръв

Как да използвате маслото

Маслото от морски зърнастец е подходящо за почти всеки тип кожа, но не забравяйте да направите тест върху малък участък от кожата ви, ако имате чувствителна или склонна към акне кожа. 

морски зърнастец

Снимка: iStock

То може да се използва самостоятелно или заедно с овлажнители и маслени смеси. Нанася се най-добре след почистване на лицето. Въпреки това, ако имате многоетапна рутинна грижа за кожата, не забравяйте да прилагате маслото в края ѝ, тъй като то може да блокира усвояването на всеки друг продукт. Това важи за абсолютно всяко масло във вашата рутина. 

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари