IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ментово масло за коса – защо да го включите в рутината си

28 ноември 2023 08 30

Ето и какви са ползите му

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Етеричните масла са подценявани съставки, които могат да направят разлика в здравето на косата ви. Едно от най-популярните в момента е маслото от мента – етерично масло, което се извлича от листата на растението. 

Смята се, че ментовото масло има много ползи за косата. Например козметичният дерматолог д-р Кони Янг, казва, че съставката има антимикробни и противовъзпалителни свойства и увеличава притока на кръв към скалпа, за да помогне за стимулиране на растежа на косата. Но разбира се, това не е всичко, което може да ви предложи. 

По-долу ви разкриваме малко повече за ментовото масло и как то може да се използва в рутината ви за по-красива коса. Също така споделяме за недостатъците му и съвети за правилна употреба. Плюс дали наистина може да помогне в борбата с пърхота. 

Ползи от ментовото масло за коса

Има няколко предполагаеми ползи от използването на ментово масло върху косата ви. 

Растеж на косата – то причинява известна вазодилатация, така че разширяването на кръвоносните съдове и осигуряването на повече кръвен поток към космените фоликули може да помогне за растежа. 

► Противовъзпалителни свойства – известно е, че ментовото масло действа успокояващо на скалпа. Това може да помогне за намаляване на сърбежа или зачервяването и може да бъде полезно за всеки, който се бори с пърхота, получен в резултат на себореен дерматит. 

Антибактериални свойства – ментовото масло също може да убива бактериите, за да поддържа скалпа ви чист. 

► Регулира производството на себум – може да се използва както върху мазен, така и върху сух скалп. При мазни скалпове, маслото ще регулира производството на себум и ще балансира излишното масло. При сухите ще действа успокояващо. 

Потенциални странични ефекти от ментовото масло

Ако имате чувствителна кожа, маслото от мента има потенциал да предизвика дразнене, ако го използвате директно върху скалпа и то неразредено. Ако не е смесено с продукт, който има други съставки, които да го балансират, по същество концентрацията може да е твърде силна за скалпа. Някои симптоми, които можете да изпитате, могат да бъдат зачервяване, сухота и лющене на скалпа

масло от

Снимка: iStock

Тъй като маслото е много концентрирано, трябва да внимавате с количеството, което използвате. Наистина трябва да употребявате много минимални количества, защото може да предизвика усещане за парене. Етеричните масла могат да бъдат много дразнещи и е известно, че причиняват контактни алергии. Ако имате такава към ментово масло, то може да причини обрив, така че винаги е добра идея да направите първо тест върху малък участък от скалпа, за да видите каква ще бъде реакцията. Ако не усетите нищо след няколко минути, вероятно маслото е безопасно за употреба. Но ако имате реакция, се въздържайте от използването му. 

Масло от авокадо – как да го използвате за гладка коса

Джинджифилово масло за коса – какви са ползите му

Лавандулово масло – полезно за косата и скалпа

Как да използвате ментово масло върху косата 

Според дерматолози, маслото е безопасно за всички типове коса, но все пак има няколко неща, които си струва да знаете, преди да го изпробвате. 

Първо, трябва да го разредите, преди да го използвате. Може да го смесите с носещо масло като кокосово или масло от жожоба, което ще направи ментовото масло по-лесно за толериране. Също така може да го добавите към шампоана си. 

Ако го използвате с носещо масло – смесете една или две капки ментово масло с носещо масло и го нанесете върху скалпа. Оставете го като маска за 10 до 15 минути или дори като лечение за една нощ. 

Ако го използвате с шампоан – вземете нормално количество шампоан, след това добавете една до две капки ментово масло и го разбъркайте, след което го нанесете директно върху скалпа, а не върху косата. Масажирайте в продължение на 10 до 15 минути и внимавайте за реакцията на тялото. Лекото изтръпване е нормално, но ако започне да пари, изплакнете незабавно.

ментово масло

Снимка: iStock

Дерматолозите препоръчват да използвате маслото от мента веднъж седмично, ако го употребявате като маска, но определено може да го включите и в ежедневната си рутина. Като цяло, при тези видове процедури за растеж на косата се препоръчва ежедневно да стимулирате притока на кръв към космените фоликули. Така че, ако скалпът ви го понася, може би е най-добре да използвате маслото ежедневно. 

Още нещо – има много шампоани и други продукти за коса, в които се съдържа масло от мента или аромат, но това невинаги е толкова ефективно, колкото истинското етерично масло, защото не е ясно каква е концентрацията там. Така че е най-добре да закупите висококачествено етерично масло, което е безопасно за употреба върху кожата. 

Това, което трябва да търсите, е продукт с етикет „етерично масло“. 

За още новини от света на красотата, звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари