IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият мълет – защо прическата стана популярна сред различните поколения

1 декември 2023 10 30

Акцентът върху индивидуалността вдъхва нов живот на винтидж стила

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Тъкмо навлизаме в 2020-те години, но мълетът, във всичките му различни популярни опции, вече се е утвърдил като една от най-големите тенденции за красота на десетилетието.

Появила се на сцената за първи път през 70-те години на миналия век, многослойната прическа – носена от звезди като Джейн Фонда, Дейвид Боуи и Тина Търнър – олицетворява бунтарския дух на онази епоха. Днес привлекателността на мълета само е нараснала по размер и обхват, като широко разпространени са стиловете от всякакви форми, размери и текстури. И този път прическата не е подходяща само за младото поколение, а за хората от всякакви възрасти. Изрязаните стилове – класически мълет, шикси, октопод, пеперуда, вълк и други – събраха милиарди гледания в социалните мрежи. 

Защо тези текстурирани прически привличат вниманието на младото поколение в TikTok? Според 23-годишната инфлуенсърка Дея Фокс, мълетът и многото му вариации е начин за младите хора, които току-що започват самостоятелния си живот, да отворят нова глава. Както се казва – смени прическата, промени живота си. 

„Когато все още имаш толкова много възможности пред себе си за това кой да бъдеш, може да се почувстваш истински овластен да направиш голяма промяна в прическата си, избирайки по-бунтарски вид“, казва Фокс, чийто опит със създаването на вдъхновен от 70-те години мълет беше документиран в номинирания за Emmy проект TikTok, Boom. 

От инфлуенсъри като Фокс и Бретман Рок с техните пърхащи кичури в стил Фара Форсет до звезди като Джена Ортега и Били Айлиш, които също се отдадоха на тенденцията, младото поколение определено вижда нещо интересно в прическата от 70-те години. Този път обаче всичко е свързано с дръзките стилове, честването на естествената текстура на косата и създаването на индивидуален почерк върху външния вид. 

„Хората могат да твърдят, че младото поколение повтаря много тенденции от миналото, но ние го правим по начин, който променя картинката и прави тези стилове по-подходящи за нашето време“, казва Фокс. 

Точно както при модата, всичко се връща и се развива с всяко ново поколение, което добавя нещо от себе си. И все пак не е нужно да сте от поколението Z, за да приемете тяхното мислене. Мълетът просто показва, че сте склонни да поемете рискове, независимо от възрастта. Сега, повече от всякога, безстрашното себеизразяване няма възрастова граница. 

Просто попитайте фризьора Едуард Трикоми. Според него, когато мълетът се появява за първи път през 70-те години, той е бил символ на младежката контракултура – прическа, която се противопоставя на установените норми и правила. Въпреки че стилът продължава да бъде по-радикален за младите и по-възрастните поколения, може би е още по-значим за представителите на второто. 

55-годишната Моли Рингуолд има нов червен мълет, 70-годишната френска актриса Изабел Юпер дебютира подобен стил на Седмицата на модата в Милано, а наскоро 75-годишната гримьорка Сенди Линтер също се похвали с чисто новия си мълет. 

Според Линтер, това е много адаптивна прическа, защото може да изглежда пънк, може да изглежда рокендрол и в същото време да е напълно подходяща за 75-годишна дама. Както казва гримьорката, мълетът в по-напреднала възраст изпраща ясно послание към всички – „Не съм приключила“

Фалшивият боб: Актуален и сред знаменитостите

Нова прическа – стиловете от 70-те, които винаги ще бъдат на мода

Нова прическа – стилове за тънка коса

Без значение как прическата помага на някого да се противопостави на статуквото, всичко опира до индивидуалност – от избора на стила до това как я носите и оформяте. Примерът от 70-те е много различен от днешния. Фризьорите отбелязват, че по-новите техники за подстригване осигуряват по-добра прецизност за разделяне на слоевете, за да се постигне по-специализиран и лесен за оформяне вид. 

Докато прическите от 70-те и 80-те се правеха с ролки, сресване назад и тонове лак за коса, днес много стилове се носят в естествен вид и нормална текстура. 

През 2023 година мълетът е всичко, за което се говори в индустрията за красота. Независимо дали съчетавате естествените си кичури или използвате перука, която да ви помогне да постигнете желаната визия, всичко се върти около изследване и забавление. Има начин да направите стила подходящ за всеки пол, текстура и възраст. Може да се оформя по всякакъв начин и да пасва на всички дрехи в гардероба ви. В днешно време мълетът може да бъде всичко, което пожелаете. 

За още новини от света на красотата, звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари