IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е печен грим – тайната за безупречна кожа

21 декември 2023 14 50

Наръчник стъпка по стъпка за перфектния завършек

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Истина е – има такова чудо като печен грим. Не, това не са продукти за разкрасяване, които се пекат във фурната. Всъщност това е техника, използвана от професионални гримьори за фиксиране на грима върху кожата. 

Изпичането всъщност е много стара техника, използвана в края на 80-те и началото на 90-те години, когато матовият и по-тежкият грим са били често срещани. Методът се използвал за матиране на кожата, но също така и за поддържане на всички продукти на едно място, както и за премахването на омазняването. 

По-долу ви разказваме всичко, което трябва да знаете за печения грим – от това какво всъщност представлява, до предимствата и недостатъците, както и това как да изпичате грима си сами. 

Какво е печен грим?

Когато чуем думата печене, повечето от нас се сещат за кухнята – използване на топлината на фурната за оформяне и поставяне на партида пресни бисквити или сладкиш. Интересното е, че изпичането на грим използва подобна концепция – това е процесът на позволяване на естествената топлина на тялото да фиксира продуктите ви, като използвате слой насипна фиксираща пудра. Обикновено се използва под очите, Т-зоната и областите на лицето, които подчертаваме, като щедър слой насипна пудра се нанася върху кожата за няколко минути. През това време топлината на вашето тяло помага за фиксиране на грима. След това изчетквате излишната пудра и се наслаждавате на дълготрайните предимства на техниката

@krystalkmakeupofficial I love this baking technique ? #krystalkmakeup #sydneymakeupartist #makeuptutorial #makeuphacks #baking #makeuptips #snatched ♬ original sound - Krystalkmakeup

Важно е да се отбележи, че изпеченият грим не е за всеки. Понякога може да покаже повече бръчки и да изсуши кожата. Техниката по-скоро се използва, когато се правят драматични сенки за очи или за бързо ретуширане. 

Ползи от печения грим

Има специфични отдели в гримирането, за които печенето е полезно. Например гримьорката Мария Ринкон Джуро обича да следва техниката, когато прави по-драматична визия. Колегата ѝ, Джанпаоло Сечилиато, казва, че започва с коректор, след което поставя фиксиращата пудра под очите, почти като защитен слой, който да задържи продукта. След това използвайте ярки, плътни цветове за очите. Всичко, което падне върху лицето ви, може лесно да се почисти заради наличието на пудра. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ???? ??????? (@sophmartine)

Печенето също е страхотно, когато правите грим за пред камера или сцена. Техниката е подходяща, когато трябва да прикриете тъмните кръгове. Ако имате мазна кожа, печенето помага да премахнете тази мазнина и блясък, като леко матирате лицето. Изпичането се използва за ретуширане на мазна кожа, за да се гарантира, че гримът няма да се размаже през деня. 

Как да използвате техниката

1. Започнете с хидратираща основа. Независимо от вашия тип кожа, ще искате да започнете с овлажнител, за да не изсушите лицето с техниката на печене. 

2. След това нанесете своя кремообразен или течен грим, както обикновено правите. Това може да включва грунд, основа и коректор. Ако използвате кремообразен руж и контур, ще искате да нанесете и тях преди печене. Ако използвате прахообразни продукти, изчакайте да ги сложите след печенето. 

3. След като всичките ви кремообразни/течни продукти са нанесени, е време за печене. Вземете вашата насипна фиксираща пудра и гъбичка за грим или гъста четка за лице и поставете дебел слой пудра с леки, потупващи движения. Ще трябва да се уверите, че използвате достатъчно, за да може в действителност да виждате пудрата върху кожата.

4. Оставете пудрата да подейства магически за 5-10 минути, докато естествената топлина на тялото ви „изпича“ продуктите и ги фиксира на място. Докато чакате, може да се заемете с грима на устните и очите. 

5. Когато времето отмине, вземете пухкава четка за грим и избършете излишната пудра. Ще останете с гладък, матов и дълготраен грим.

Важно – ако сте човек, който е на сцена с много светлини, или такъв, който ще се поти пред камерата доста често, гримьорите предлагат да използвате техниката под очите, над устните и по дължината на носа, особено ако гримът трябва да остане на едно място дълго време. Такъв вид матово покритие е необходимо за сцената и пред камерата. 

Съвети за красота – как да се гримирате според формата на окото

Гримиране при суха кожа – постижимо със седем лесни стъпки

Какво да не правите, когато печете грим

Има няколко неща, които ще искате да избегнете, когато изпичате грима си. Първо, най-лесната грешка е да използвате твърде много пудра. Бъдете щедри, но не използвайте повече от необходимото, за да видите този слой върху кожата. Имайте предвид, че всичко, което не се абсорбира, просто се разпрашава и губи.

Не правете непрекъснато печене, освен ако не сте на сцената или пред камера. Искате да избегнете този дебел грим, който печенето може да създаде. Това прави визията да изглежда фалшива и може да бъде некомфортно и тежко за лицето. 

@juliettaf Powder Baking: ✅ and ❌ #makeuphacks #makeuphack #powder #baking #doanddont #dontdo #makeuptutorial #facemakeup ♬ Let Me Blow Ya Mind - Eve

Другото, за което трябва да внимавате, е овлажнителят. Не го пропускайте, дори ако искате матов външен вид. Текстурата и сухотата от дехидратираната кожа ще „надникнат“ и пудрата ще полепне по тези зони, правейки ги по-забележими. Също така, изборът на пудра в правилния нюанс и подтон има значение за по-естествен вид. И накрая, опитайте се да притиснете пудрата върху кожата равномерно, без да е твърде петниста. Това прави разлика в нивото на матово покритие, което ще имате след това.

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари