IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как лесно да премахнем стриите в домашни условия

3 април 2024 18 00

И кога да се насочим към професионалистите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Стриите са често срещано явление, когато кожата рязко се разтяга или свива, оставяйки обезцветени и вдлъбнати линии, докато зараснат. Докато някои стрии могат да избледнеят с времето, други може да не изчезнат напълно. Научете както за причините, така и за наличните лечения, за да разберете и управлявате по-добре тези кожни промени. 

Как се образуват стриите?

Стриите са вид белези, които се развиват, когато кожата претърпи внезапни промени, които могат да доведат до разграждане на колаген и еластин – протеините, които поддържат структурата на кожата. Важно е да се отбележи, че това е естествено явление и всеки може да страда от този проблем. 

стрии корем

Снимка: iStock

Точните генетични фактори, допринасящи за стриите, все още не са напълно изяснени. Все пак е по-вероятно човек да получи стрии поради следните причини:

Растежен скок – юношите изпитват скокове в растежа по време на пубертета, докато тялото се развива поради хормонални промени.

► Бременност – кожата се разтяга по време на бременност поради хормонални промени.

► Бърза загуба или натрупване на тегло – промените в теглото също могат да засегнат кожния слой, тъй като кожата се разтяга или свива, за да се адаптира към новата визия. 

► Употреба на стероиди – дългосрочната употреба на локални стероиди води до изтъняване на кожата и намаляване на колагена, което може да доведе до появата на стрии от слаба кожна бариера. 

► Синдром на Кушинг – синдромът на Кушинг възниква, когато тялото произвежда твърде много кортизол – хормон на стреса. Един от основните признаци на заболяването е наддаването на тегло. Тъй като кожата се разтяга, тя може да образува стрии. 

Как изглеждат стриите?

Striae rubrae е острият стадий, при който белегът е червен, плосък или леко повдигнат и може да сърби. В зависимост от тена на кожата, стриите могат да бъдат розови, червеникави, кафяви или тъмнокафяви. С течение на времето белезите избледняват до техния хроничен стадий, stria albae, при който следите са тънки, набръчкани и светли на цвят. 

стрии крака

Снимка: iStock

Стриите често засягат области, които съхраняват повече мазнини, въпреки че могат да се появят навсякъде по тялото. По-често се виждат по бедрата, дупето и корема, но също така може да ги забележите по мишницата, гърдите, слабините, прасците и дори коленете

3 домашни средства за справяне със стриите

По принцип лечението на стрии е трудно. Някои домашни средства могат да помогнат за превенцията и да намаляват появата им, но не и да ги премахнат напълно. Изследванията показват, че няколко съставки, като бадемово масло или продукти, които включват хиалуронова киселина и центела азиатика, могат да помогнат. 

1. Бадемово масло

Бадемовото масло може да бъде полезно поради своите овлажняващи свойства в комбинация с масажиране на кожата за увеличаване на притока на кръв. То може да бъде особено полезно за бременни жени, тъй като проучванията показват, че не представлява риск за майката или плода. Едно проучване показва, че бременни жени, които прилагат бадемово масло и масажират корема си, намаляват стриите си, докато тези, които използват само масло от горчив бадем, не наблюдават ефективност. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали масажът или маслото са по-ефективни от други начини.

2. Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина може да противодейства на изтъняването на кожата, като стимулира производството на колаген и подобрява устойчивостта на опън от механични сили. Ефектът на хиалуроновата киселина за предотвратяване на стрии обаче остава неясен. Двойно проучване при бременни жени, използващи крем с алфастрия, съдържащ хиалуронова киселина, витамини и мастни киселини, показва намаляване на стриите в сравнение с плацебо групата. Въпреки това, поради други съставки в крема, са необходими допълнителни изследвания, за да се определят реалните ефекти само на хиалуроновата киселина.

3. Азиатска центела

Азиатската центела е лечебна билка. Въпреки че механизмът ѝ на действие при лечение на стрии не е ясен, свойствата ѝ водят до предположения, че приложението ѝ ускорява заздравяването на рани и подобрява якостта на опън на белезите. Подобно на хиалуроновата киселина обаче, центелата е съставка, която често се комбинира с други компоненти в продуктите. Следователно са необходими повече изследвания, за да се определи истинската ѝ ефективност срещу стриите. 

Медицински лечения срещу стрии

Ако искате да проучите възможностите за лечение, консултирайте се с дерматолог, който може да ви насочи кой метод може най-добре да управлява вашите стрии. Трябва да помислите за търсене на професионална помощ, ако стриите покриват голяма площ от кожата, опитали сте и не сте успели с лечения без рецепта или стриите се появяват без видима причина, като скорошна промяна на теглото или бременност.

Лазерна терапия

Лазерната терапия включва използване на светлинни лъчи върху белези. Импулсните лазери за тази цел обикновено третират стрии в техния остър стадий (striae rubra), за да намалят отока и зачервяването. От друга страна, фракционните лазери се използват за стрии в техния хроничен стадий (striae albae), тъй като стимулират колагеновите и еластиновите влакна, което води до репигментация. Страничните ефекти от лазерната терапия могат да включват зачервяване, подуване и малки бели подутини (милиуми). Освен това може да има риск от постинфламаторна хиперпигментация и персистираща хипопигментация.

Дермабразио

Дермабразиото е процедура за изглаждане на повърхността на кожата, която използва въртящо се устройство за изстъргване на стрии. Методът подобрява текстурата на кожата и създава гладко покритие. Заздравяването може да отнеме две седмици, а резултатите може да се наблюдават след седмици до месеци. Страничните ефекти могат да включват акне, зачервяване, подуване, разширени пори, хиперпигментация, хипопигментация и белези, ако процедурата проникне твърде дълбоко в кожата.

Микронидлинг

Микронидлингът включва ръчно устройство, което пробожда кожата с малки игли. Малките пробиви стимулират образуването на нови колагенови и еластинови влакна за създаване на стегната кожа. Обикновено тази процедура изисква повече от едно лечение и резултатите могат да отнемат 4–6 месеца или повече. Страничните ефекти могат да включват дразнене, обезцветяване, подуване и лющене на кожата.

Третиноин

Третиноинът е производно на витамин А. Този крем може да помогне за намаляване на бръчките, да подобри текстурата и хидратацията на кожата и може да бъде полезен при ранен стадий на стрии. Времето за резултати може да е до 6 месеца при редовна употреба. Третиноинът може да причини зачервяване, дразнене, лющене, обезцветяване и чувствителност към слънцето. Освен това, бременни не могат да използват този продукт поради неговите противопоказания.

Инжекции с хиалуронова киселина

Както споменахме по-рано, хиалуроновата киселина може да бъде добър избор за домашно лечение, но се предлага и чрез дермално инжектиране. Според Американската дерматологична асоциация третиноинът и хиалуроновата киселина заедно предлагат известно облекчение. В 16-седмично рандомизирано, контролирано проучване, групата, която е получавала дермални инжекции два пъти дневно и локално приложение на агенти, има превъзходни резултати при своите стрии в сравнение с групата на локално средство.

стрии

Снимка: iStock

И все пак, резултатите от проучването не показват за кой тип стрии лечението е ефективно. Страничните ефекти от инжекциите с хиалуронова киселина могат да включват болка на мястото, синини, зачервяване, сърбеж и подуване.

5 мита за стриите, в които да не вярвате

Криси Тейгън се примири с тялото си: Имам стрии, и?

Превенция на стрии

Предотвратяването на стрии не е сигурно, но промените в начина на живот могат да помогнат. Методите за превенция включват, но не се ограничават до:

► Хранене със здравословни храни, богати на витамини, протеини и цинк.

► Редовни упражнения за контролиране на теглото и насърчаване на притока на кръв за по-доброто производство на колаген.

► Останете хидратирани, като пиете по 1,5 – 2 литра вода на ден, за да поддържате овлажнена кожната бариера. 

В крайна сметка е важно да се подчертае, че стриите са често срещано кожно заболяване, което може да засегне всеки, независимо от възрастта, пола или типа на тялото. Предлагат се различни лечения, за да се намали появата на тези досадни линии. Най-важното е, че стриите са естествена част от растежа и развитието на тялото.

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook  

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари