IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е основа за грим и имате ли нужда от нея

17 април 2024 15 00

Известна още като праймер или грунд, тази стъпка в рутината за красота е доста популярна

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато говорим за грунд, умът ви вероятно се насочва към гигантска кутия с капеща домашна боя. Грундът за грим очевидно е нещо друго, но той действа по подобен начин в смисъл, че подготвя кожата ви и подобрява ефективността на всичко, което наслоявате отгоре. Грундовете, известни още като праймери и основа за грим, се считат за незадължителен бонус продукт в рутината ви за красота. Това означава, че технически нямате нужда от тях, за да завършите външния си вид, но редица гримьори и гурута по красота се кълнат в техните сили.

Какво правят грундовете за грим?

Грундовете за грим създават гладко и равномерно лице, което помага на вашия фон дьо тен, руж и други продукти да изглеждат по-еднородни и да издържат по-дълго. Много от основите за грим могат да се похвалят и с допълнителни предимства, вариращи от повишаване нивата на хидратация до минимизиране на външния вид на порите и абсорбиране на излишната мазнина през целия ден за по-матов вид.

грунд, istock

Снимка: iStock

При гримирането грундовете могат да ви помогнат да създадете по-фина повърхност, върху която можете да „рисувате“ с цветовете на вашата палитра, за да създадете свой собствен автопортрет. Праймерът подобрява кожата, за да осигурите по-добра интеграция на следващите слоеве грим за по-естетически резултати.

Кога да използвате праймер?

Можете да използвате праймер за грим по всяко време, но има някои ключови сценарии, когато той наистина е полезен.

Ако гримът винаги избледнява – грундът може да ви е от помощ, ако установите, че гримът ви избледнява или се топи през целия ден.

За важни събития – помислете за основна застраховка върху вашия грим, когато имате нужда от нея, за да останат продуктите ви на място за важни събития като сватба, презентация или снимки.

Когато имате суха кожа – хората със суха или лющеща се кожа могат да се възползват от нанасянето на грунд, който овлажнява и заключва хидратацията.

Ако имате мазна кожа – матиращ праймер за грим идва в помощ, ако се борите с мазна кожа.

Големи пори – грундовете за грим изглаждат грубата текстура и минимизират вида на фините линии и порите.

Видове праймери

Има няколко различни праймери, от които да избирате. Всички те подготвят кожата ви и подобряват прилагането на допълнителни продукти, но различните видове могат да осигурят уникални предимства.

Размазване

За този ефект на филтър от Instagram използвайте изглаждащ грунд, който създава по-замъглен вид и минимизира появата на фини линии, обезцветяването и порите.

Матиране

Ако имате мазна кожа, може да разчитате на матиращи грундове, които помагат за намаляване на блясъка, като абсорбират излишната мазнина през целия ден.

Овлажняване

За сухата кожа има хидратиращи праймери, които ще поддържат кожата пухкава.

Усилване на блясъка

Искате допълнителен тласък на блясъка? Изберете продукт, който не само повишава влагата, но предлага допълнителна доза блясък.

Как да създадем правилната рутинна грижа за кожата през пролетта

Грижа за косата – как кафето може да ви помогне

Как да нанесете праймер?

Нанасянето е едно и също, независимо какъв тип грунд за грим използвате. Гримьорите препоръчват първо нежно да почистите кожата си и да завършите рутинната си грижа с нанасяне на тоник, серум, овлажнител и слънцезащитен крем. След като продуктите попият, нанесете тънък слой праймер и го оставете да стегне минута-две, преди да нанесете фон дьо тен и друг грим.

Пръскането или напръскването на кожата ви с малко вода първо обикновено ще помогне на формулата на праймера да се плъзга по кожата по-лесно и равномерно. Наличието на тази допълнителна влага под грунда също му помага да създаде по-плътна и равномерна текстура на кожата.

фон дьо

Снимка: iStock

Ако имате пилинг от грим, това вероятно е индикация, че два продукта не работят добре заедно. Това често се случва, когато нанесете твърде много продукт, нанесете друг продукт, без да изчакате първия да изсъхне, и/или ако наслоите продукти, които не си пасват един с друг. Например продуктите на водна и маслена основа се отблъскват взаимно, а някои продукти на силиконова основа не се разбират с други продукти на същата основа.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари