Нежна ароматна феерия, която облива кожата и сетивата ви, само с една капчица от любимия ви парфюм.
Нека да позная, италиански е, нали?
Сред най-използваните съставки в италианските парфюми е бергамот – ароматен цитрусов плод с размер на портокал и цвят на лимон или лайм. Уникалният плод, смес между лимон и горчив портокал, дава онази уникална нотка в някои от най-отличаващите се аромати.
Сред разнообразието от цитрусови плодове, използвани в парфюмерията, бергамотът е този, който се отличава. Наричан е още „Зеленото злато на Калабрия“ или по-скоро на Реджо, тъй като именно там е концентрирано 90% от световното производство.
Съставка, която доминира връхните нотки на най-емблематичните аромати в света – съвършенството в ароматите, произведени в Италия.
Каква всъщност е историята на този уникален плод?
Shalimar, емблематичният аромат на Guerlain, създаден през 1921 г., превръща бергамота в една от основните си съставки заедно с ирис и ванилия. Именно в плантациите с бергамот на компанията Capua 1880 Жак Герлен се разхожда, за да открие този невероятен плод.
Калабрия, Италия. Снимка: iStock
Какво е бергамот?
Бергамотът е цитрусов плод с необичайна форма и необичайно име. Историята му все още е обвита в мистерия, особено по отношение на произхода – според някои сведения идва от Древна Гърция или Китай, а според други – от Антилските острови и Барбадос).
С цялата си красота и невероятен аромат, днес плодът се среща и отглежда най-масово в Калабрия и крайбрежието на Йонийско море.
Бергамот от Калабрия, „Принцът на цитрусовите плодове“
Първите документи, удостоверяващи наличието на бергамот в Калабрия, датират от 18 век. По онова време лекари, химици, аптекари и дори сладкари, използват плода заради неговите антисептични свойства – като основна съставка в мехлеми, разработени за защита срещу заразата на чумата.
Сладкарите правят сладкиши и кремове с есенция от бергамот, използва се и за ароматни напитки, коктейли и чайове.
Италианците дотолкова се възхищават на бергамота, че го включват в пътеводителите за Рим и Флоренция – като цитрусов плод, който трябва да се открие – да се усети аромата му и да се види красотата му.
Свойства и вкус на плода
Цитрусът от Реджо Калабрия може да се похвали с противовъзпалителни, лечебни и антисептични свойства. Вкусът му е тръпчив, цитрусов, подобен на лимона. Може да бъде повече или по-малко плодов и повече или по-малко интензивен, в зависимост от периода на прибиране на реколтата и мястото, където е отглеждан.
Бергамот – митове и легенди
Книгата на Филипо Арилота, публикувана през 2021 г., разказва за „фантастичната история“ на този цитрусов плод. Според автора бергамотът е познат и използван от крале, поети, градинари, аптекари и сладкари.
Паскуале Амато в своята „История на бергамота от Реджо Калабрия“ го нарича „Принца на цитрусовите плодове“. Уникалният плод присъства и в градините на Медичите между 17-ти и 18-ти век. Има сведения, че през втората половина на 16 век Бернардо Буонталенти създава сорбе със сметана, ароматизирана с бергамот.
Снимка: iStock
В книгата „Граматиката на парфюмите“ от Джорджия Мартоне се споменава легендарната способност на бергамота да разкрива в нощи на пълнолуние мястото, където се раждат феите.
Идеална съставка за дамски и мъжки аромати, бергамотът обикновено е част от върховите нотки. Особено обаятелни са парфюмите в които се намира в сърцевината на аромата. Бергамотът неслучайно е наричан „Принц на цитрусовите плодове“. Носи усещане за свежест, лято и част от атмосферата на Италия.
La Dolce Vita в бутилка, а защо не и като част от ароматно сладко изкушение?