Разширените пори по лицето са досаден проблем, който изисква адекватни мерки. Най-често те се получават при хората с мазна кожа, при които има прекомерно количество себум в клетките. Когато се наруши работата на мастните жлези, количеството на мазнините се увеличава рязко и заедно с други мръсотии запушва каналите им. Така порите се разширяват.

Ако погледнете лицето си с увеличително огледало, ще видите дали имате този козметичен проблем. Разширените пори ясно си личат, а в тях сякаш има топчета от мръсотия.

Избор на подходяща за типа кожа козметика и правилното почистване на лицето са начин за намаляване на разширените пори. Но преди това всеки трябва да е наясно каква е причината за появата им:

Мазна кожа

Ако кожата ви е такава, ето какво разширява порите ви. Мъртвата кожа и повишената секреция на себум се сливат в едно и така порите изглеждат малко по-различно от нормалното. Има овлажнители и специални тоници за почистване на грим, които могат да намалят омазняването.

Възрастта

Кожата се променя през годините, колкото и на някои жени да не им се иска. С остаряването тя губи своята еластичност, производството на естествени масла намалява и порите се разширяват. Козметичните средства против стареене могат да помогнат за намаляване на размера им.

Генетични фактори

Ако вашите родители имат по-големи пори, то вие може да сте със същите по наследство. За щастие има редица процедури, с които може да ги свиете до някаква степен.

Непочистване на кожата

Дерматолозите съветват жените никога да не си лягат, ако не са си почистили лицето. Няколко минути повече сън може да причини неприятни последствия за кожата. Продуктите за разкрасяване като фон дьо тен, пудра, сенки и други, могат да повишат производството на себум в клетките, ако не бъдат премахнати. Така порите се изпълват с мръсотия и лесно се разширяват. Освен това спането с грима на мръсна възглавница може да доведе до образуването на пъпки и възпаление.

Забравяне на слънцезащитата

Кожата ни се нуждае от нанасяне на слънцезащитна козметика дори и през зимата. Много от продуктите за красота, овлажнители или кремове, съдържат определен фактор, който предпазва. Ако той липсва, кожата губи влагата си, колагенът намалява и порите стават по-големи.

Мезотерапия – стимулира регенерацията на кожата

7 навика, които ви състаряват!

Напукани и възпалени устни – ползвайте глицеринов балсам