IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подхранване на косата през пролетта – ползвайте коприва

8 април 2019 11 50

Растението е пълно с полезни вещества

Източник: Pixabay

Източник: Pixabay

През пролетта има изобилие от зеленолистни растения, с които да си набавите жизненоважните витамини и минерали. Копривата е едно от тези, които много хора обичат. То е пълно с желязо и други микроелементи, които предпазват от анемия. С нея стават вкусни и полезни гозби, то може да се превърне във ваш съюзник в подхранването на косата.

Несъмнено нашите баби приготвят най-хубавата супа или каша с коприва. Освен тайната рецепта, от тях може да откраднем и още нещо – никога да не изхвърляме водата, в която е вряла копривата. За да се възползват от благотворното ѝ действие върху косата, във времена, когато е нямало голямо разнообразие на козметика, те са отцеждали отварата, за да си направят маска.

Водата, получена при варенето на коприва има тъмнозелен цвят и специфична, но не чак толкова лоша миризма. Ако косата ви е загубила своя блясък, станала е по-тънка и капе повече, тя е идеалното средство, с което ще подобрите състоянието ѝ през пролетта.

Кои са предимствата на отварата от коприва за косата?

– Желязото, манганът, барият и сярата заздравяват косъма и подобряват растежа;

– Витамин К в растението придава блясък;

– Витамин С увеличава кръвоснабдяването към космените фоликули, което насърчава растежа на косата;

– Витамин А заздравява кожата на главата и подобрява работата на така наречените „заспали“ фоликули, което също има положително въздействие върху растежа;

– Витамин В подхранва косъма и подобрява растежа;

– Каротинът балансира работата на мастните жлези и овлажнява кожата на главата в дълбочина;

– Флавоноидите в копривата се борят с алопеция – заболяване, свързано с голяма загуба на коса;

– Органичните киселини в зеленолистното растение нормализират метаболитните процеси, които протичат в корените на косата;

– Танините успокояват скалпа, осигурявайки „огледална“ гладкост на къдриците.

По-плътна и бляскава коса

Сварете половин пликче листа и корени (в тях има най-много полезни вещества) от коприва в половин литър вода. След като заври, изключете котлона и оставете тенджерата да изстине настрани. Така в нея ще попаднат повече от микроелементите. След това прецедете, вземете си душ, измийте хубаво косата и накрая я потопете в отварата. Може да използвате леген, пълен с течността и да поливате от нея в корените. След 10-15 минути направо сложете кърпа на главата и подсушете косата.

6 причини за бързото омазняване на косата

При косопад и пърхот

Наберете около 10 листа от коприва. Поставете ги в буркан и ги залейте с около 200 мл етилов спирт от 70%. Ако нямате чист, може да го замените с водка. Оставете да престои така за 7 дни на тъмно. Накрая с тампон, потопен в спирта, намажете хубаво корените на предварително измита коса. Може да третирате по този начин скалпа в продължение на 10 дни, след което да направите почивка.

За по-бърз растеж

Вземете няколко корена от коприва. Измийте ги добре от пръстта и ги залейте с 250 мл спирт от 70% или водка/ракия. Сместа трябва да престои на тъмно за около две седмици. После ползвайте спиртния извлек за мазане на корените. Опитайте се да не третирате косата толкова често с шампоан и други химикали, за да подобрите растежа.

Как да насърчите растежа на косата?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари