Прасковите са един от любимите плодове за сезона. Много често ги похапваме за закуска на плажа или в комбинация със сладолед. Вкусни и сладки, те са чудесен източник на полезни вещества, от които тялото ни се нуждае всеки ден.
Оранжево-червените плодове съдържат витамините Е, К, както и от групата на В и С. Освен това в тях има доста фолиева киселина, както и органични киселини като ябълчена, винена, лимонена.
От минералите, прасковите са богати на желязо, фосфор, калий, манган, мед, цинк, магнезий и селен.
Консумацията на плодове през лятото ни зарежда с енергия, но и има много други предимства. Ето кои са те:
Повишават настроението
Когато човек не приема разнообразие от плодове и зеленчуци, на тялото му липсват определени вещества и това се отразява на настроението. Хората, които се нуждаят от повече калий, изпадат в депресивно състояние, не издържат на стреса и са по-меланхолично настроени.
За отслабване и по-добро храносмилане – яжте малини
Прасковите съдържат голямо количество калий. Доказано е, че похапването на праскови може да повлияе положително на хора, които са тъжни и стресирани.
Подобряват зрението
Грижата за очите от вредните слънчеви лъчи е много важна. Освен носенето на специални очила, може да ядем и храни, чийто състав е полезен за зрението. Прасковите, например, са източник на бета-каротин. Той се преобразува във витамин А, който заедно с лутеина и зеаксантина в прасковите предпазват очите от увреждане.
Източник: Pixabay
Насърчават храносмилането
Подобно на други летни плодове, в този също има голямо количество фибри. Те насърчават придвижването на храната през червата и подобряват храносмилането. Чрез фибрите тялото се освобождава по-лесно от натрупаните токсини.
Кайсии – нискокалорично изкушение за лятото
По-хубава и здрава кожа
Голямото количество витамин С в прасковите се грижи за здравето на кожата. Той има антиоксидантни свойства – почиства клетките от токсините, намалява стареенето и участва в процеса на регенерация на кожата. Също така подпомага процеса на производство на колаген, който прави кожата по-еластична.