Лятото е сезон, който ни предлага изобилие от плодове. Те са богати на витамини и минерали, които се грижат за различни функции на тялото и ни дават енергия.

Малините са предпочитани за консумация по това време на годината. Сладки, ароматни и нискокалорични, те подобряват храносмилането и подпомагат процеса на отслабване.

Въпреки че не всички ги харесват заради семките, които остават между зъбите, малините трябва да се хапват поне 2-3 пъти седмично, защото имат антиоксидантни свойства. Смята се, че антиоксидантите в тях са много повече от тези на ягодите. Такива са витамин С и елагоновата киселина, които се борят със свободните радикали в тялото.

Заради влакнините, ниското съдържание на протеини и мазнини, както и лесно усвоими въглехидрати, малините се препоръчват на хора, които имат инсулинова резистентност и диабет.

Кайсии – нискокалорично изкушение за лятото

От минералите, малките червени плодчета съдържат цинк, мед, манган, селен, желязо, също така калий, магнезий, фосфор и калций. Калият, например, се грижи за електролитния баланс в организма, докато фосфорът и магнезият регулират нервната система, мускулите и изграждат костите и зъбите.

Източник: Istockphoto

Наред с динята, която се яде в горещините за утоляване на жаждата, малините имат същия ефект.

Динята – пълна с витамини и антиоксиданти

Набрани рано сутрин, малините са по-издръжливи и могат да стоят в хладилник до 10 дни, ако са при специална температура, поставени в стъклен буркан.

Смутито с малини може да ви даде чудесен старт на деня. В блендера смесете шепа от плода заедно с няколко лъжици кисело мляко, една лъжица мед. Може да добавите и орехи.