IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 стъпки за по-чист несесер с гримове

19 декември 2019 17 30

Отървете се от бактериите и старите продукти през 2020 г.

Pixabay

За Коледа и Нова година много жени ще се постараят да изглеждат безупречно. А когато говорим за перфектния външен вид, няма как да пропуснем грима. Спирала, фон дьо тен, сенки, очна линия, руж... На тези и други продукти разчитат милиони дами по света. Но къде ги съхраняват и по какъв начин?

Несесерът за гримове или специално пригодените за това кутии, побират какво ли не. Според проучване на Journal of Applied Microbiology, повечето от тях са потенциално опасни за здравето, защото съдържат ешерихия коли и стептококи, които попадат по опаковките или гримовете, които не се затварят добре.

Изследването е проведено от изследователи от Университета в Астън в САЩ. Те разглеждат 500 различни артикула грим, сред които червила, гланцове, спирали, очни линии, а също така пособия като четки, апликатори, гъбички и други. И откриват, че девет от 10 продукта са силно замърсени и могат да причинят контактен дерматит, кожни инфекции и дори отравяне на кръвта.

Вижте какво още открива проучването и как да елиминирате бактериите, за да имате по-чист несесер:

гримове, пудра

Pixabay

По кои продукти полепват най-много замърсявания?

От всички изброени по-горе, гъбите за нанасяне на фон дьо тен са най-големите източници на бактерии, които заразяват кожата. Те попиват влагата и мазнините от кожата и в тях се размножават най-много микроорганизми. Екипът посочва, че ако ползвате пудра, то след 2 до 3 седмици е добре да смените самата гъбичка с нова, за да не възпалите кожата си.

5 грешки при използването на извивача за мигли

Гланц за устни или червилото се замърсява по-лесно?

Някои червила и гланцове за устни, които жените използват ежедневно, са с качествени опаковки, които предпазват продукта от навлизането на замърсявания и влага, но при други това не е така. Освен това, ако се нанасят на по-замърсени устни, по тях полепват най-различни частици.

„Козметиката с високо съдържание на вода подпомага растежа на микробите“, се казва в проучването.

балсам за устни

Pixabay

Има и гланцове, чиято основа е по-широка и продуктът излиза през малък отвор чрез леко стискане. Те са лепкави и по тях също попадат доста замърсявания, които могат да раздразнят кожата.

Почиствате ли несесера и гъбите редовно?

Близо 93% от потребителите, участвали в проучването в Ню Йорк, никога не са почиствали гъбичките си за грим. 64% са отговорили, че дори да изпуснат някоя на пода (било то в банята или друго помещение), продължават да я ползват.

Лошата хигиена на потребителите, особено по отношение на техните гъбички, четки и апликатори, както и за несесерите, е притеснителна, обяснява пред Mindbodygreen д-р Амрейн Башир. И уточнява, че той и екипът му са открили ешерихия коли, свързана с фекалии, върху част от продуктите.

Изхвърляте ли някои гримове и аксесоари от време на време?

Общо 97% от участниците признават, че използват продукти за грим дори и след изтичане на срока им на годност. Голяма част от тях са посочили, че това са най-вече спирали и сенки за очи.

Когато купувате гримове, търсете датата на производство и срока на годност. Те трябва да са посочени на опаковката.

Съхраняване на определено място

Всяка жена знае, че огледалото и светлината са много важни при гримиране. Понякога в банята е идеалното място за това, но след като приключат, не всички си прибират несесера обратно. А и да го направят, оставяйки го, по него могат да полепнат разни замърсители, идващи от тоалетната чиния и мивката.

Фалшивите мигли крият риск от инфекции

Дори и да съхранявате гримовете в друго помещение, обърнете внимание на чистотата в шкафа, както и в самия несесер. Сменяйте го от време на време, ако не може да се пере. Ползвайте и мокри кърпички с алкохол, за да дезинфектирате повърхностите на опаковките на гримовете, след което подсушавайте добре, за да не попадне влага вътре.

Никога не оставяйте сенките, пудрата или фон дьо тена отворени.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари