С настъпването на пролетта се събуждат едни от най-зелените и приятни кътчета в градското пространство - парковете.

Алеите стават претъпкани от хора, тичащи, разхождащи себе си или домашните си любимци, или просто седящи и мързелуващи върху пейките.

Без значение към коя група паркови посетители принадлежите вие, едно е сигурно - всяко действие или бездействие става стократно по-приятно, ако паркът е на хубаво място (т.е. възможно най-далече от градската какофония), поддържан е и може да се похвали с различни екстри, като съоръжения за скейтбордисти, кошове за баскетболисти и игрище за футболисти.

Въобще, има ли такъв парк в България, вероятно се питате вие. За Ню Йорк, Амстердам и Лондон - отдавна знаем.

А какво се случва в България с парковата поддръжка и обновяване?

Последните две не са напълно изчезнали видове в България, за щастие. Има един български парк, на стотина километра от София (грубо казано), който може да се похвали с изпълнени всички гореизброени условия, превръщащи всеки парк в незабравимо място.

Това е парк-остров "Свобода" в Пазарджик.

Наскоро той бе напълно възобновен, чак до неузнаваемост. Станал е толкова зелен и отрупан с красиво аранжирани цветни килими, че дори и скептично настроеният българин започва да ахка и охка.

Точно така реагирах и аз, преди да ме заведат там. Казаха ми: "Това е най-хубавият парк в България", а аз отговорих, че в България "най-хубави" паркове няма.

След като четете тези редове, значи съм сбъркала.

Островът, както си го наричат местните, е разположен върху островче в средата на Марица, образувано от наноси след голямо наводнение. Намира се между два ръкава на реката, като със сушата го свързва пешеходен мост.

Бил е частна собственост, но в началото на 20-ти век е откупен и превърнат в парк. Площта му е около 300 декара.

Има зоо-кът (умишлено не съм сложила снимки на затворени в клетки животни, въпреки че клетките тук превъзхождат тези в Софийския зоопарк), модерни игрища (разположени в центъра на колодрум), детски площадки, гладки алеи (да, гладки - без дупки и боклуци), паметници, фонтани. Въобще цялата паркова артилерия, в пълния си блясък и чистота.

Паркингът отпред също е озеленен.

Приятна изненада е обилното количество статуи и оригинални авторски скулптури, които вечер са осветявани с прожектори. И сякаш оживяват.

В парка е забранено разхождането на кучетa, за сметка на което спокойно може да се въргаляте върху всяка една полянка. Охраната е строга, а в 12 часа през нощта вратите се заключват. За да остане всичко непокътнато и чисто за следващия ден.

Разгледайте кадри в галерията, но имайте предвид, че ще усетите наплива на свобода и енергия, едва след като прекрачите неговия вход.