IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означават кошмарите

23 март 2010 14 04

Някои съвременни трактовки от изследователи

На всеки се е случвало насън да се загуби в гората. Снимка: Dreamstime

На всеки се е случвало насън да се загуби в гората. Снимка: Dreamstime

Откакто човекът се е осъзнал като такъв, един от фундаменталните въпроси, които занимават неговото съзнание е този за сънищата.

Векове наред знайни и незнайни учени са посвещавали дълги години от живота си в изследване на появата, природата и значението на тези чудни подсъзнателни видения.

Особено значение винаги се е придавало на онези сънища които са способни да накарат човек да повярва, че е попаднал в роман на Стивън Кинг или филм на Тим Бъртън.

Да загубиш близък човек, да те преследва чудовище, да закъсняваш безнадеждно за важна среща - това са най-честите на кошмари.

Учени искат да разгадаят значението на тези тревожни сънища, заради които хората се будят паникьосани.

Някои специалисти мислят, че макар и кошмарите да не съответстват пряко на реалния живот, те отразяват чувствата или притесненията на човека.

Някои хора ги сънуват почти всяка нощ. Други твърдят, че нямат подобни проблеми.

Петте най-чести кошмара са да паднеш от много високо, да те преследват, да не можеш да помръднеш, да закъсняваш, да загубиш любим човек.

Падането на косата или на зъб също тормозят много хора, дори и да са много млади, за да имат подобни проблеми.

Други се събуждат плувнали в пот, след като са сънували, че са на изпит. Този сън преследва и хора, които вече не са на години да ги изпитват.

Мъжете по-често сънуват кошмари с насилие, или че ги уволняват.

Смърт на близки и сексуален тормоз са по-характерни за жените, посочва доклад на Международната асоциация за изследване на сънищата.

"Сънища с падане, преследване, парализиране не са пряко свързани с реален опит - казат изследователите - Да те преследва чудовище, обаче отразява реален страх от конкретна задача, която предстои, а ти се иска да я избегнеш".

Кошмарите за падаща коса и зъби са по-характерни за жените.

Те по-често се събуждат, плувнали в пот, и от сън, в който падат от високо. Той отразява стреса при влюбване или край на романтична връзка.

Кошмар, в който като парализиран не можеш да помръднеш, е характерен и за двата пола. Той издава, че се чувстваш като в капан във връзката си.

И мъжете , и жените сънуват, че ги късат на изпит, дори когато вече са надхвърлили години. Този сън издава липса на самоувереност.

Автомобилните и самолетни катастрофи са по-характерни за сънищата на мъжете. Те показват липса на контрол в живота.

 

КоментариКоментари

MeRiTa ( преди 14 години )
az sanuvam po4ti vsqka ve4er daje mi se e slu4valo po 3-4 sani6ta na 1 ve4er....no nikoga ne sam sanuvala tiq izbroeni kato ko6mari .vednaj sanuvah 4e me otvli4a prizrak ,dr pat 4e padam s kola ot most v moreto i se davq :D
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
in_finity ( преди 14 години )
Сънят самообладание внезапно по време на сън Ще усетим как при изгрев слънце проникват птиците в нас. Само ние, които сме свикнали да спим на отворен нож, ние, на които пада солта на звездите в раните. Ние знаем кога започва разсъмването...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 14 години )
В живота има и такива моменти. Сила и усмивки от мен. Уайлд принцес, и аз съм така с пророческите. Кейти, да не би да са спотаените ти страхове (ама и аз почнах да звуча като спец-читателка на сънища)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 14 години )
Азсънувам много.Винаги цветно.И кошмари сънувам.Имам периоди в които само кошмари сънувам.Аз го приемам като един вид пречистване на мозъка от негативни влияния и емоции.Помощ от мозъка при претоварвне на системата.Опитайте и вие да гледате така на кошмарите.Имам и периоди в които сънувам пророчески сънища,т.е. неща които се сбъдват.За съжаление не мога да си поръчам кога да ги сънувам..
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
keiti ( преди 14 години )
Az puk prez jivota si ne sam sanuvala nito 1 hubav sun - ne 4e sanuvam samo ko6mari, prosto vseki moi sun e nasiten s nqkakva negativna atmosfera... A ne sum ne6tasten 4ovek.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
in_finity ( преди 14 години )
Съни, ...за жалост е непоправимо..., съжалявам, ако съм ти повлияла негативно...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 14 години )
Мацка, не толкова негативно... АКо говориш за себе си, стискам ти палци всичко да се оправи. Иначе аз сънувам много цветно и какво ли не, но рядко кошмари. Обикновено се усещам и се бъдя нарочно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
in_finity ( преди 14 години )
Хубавото в случая е, че когато се събудиш разбираш, че е било само лош сън. Ужасът е, когато не искаш да се събуждаш, защото знаеш, че ще се върнеш в реалността... и сънят е единственият изход да избягаш...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Snejina ( преди 14 години )
Абсолютно всяка нощ сънувам всякакви безумни неща, но за щастие рядко са кошмари. Но от тези, за които се говори в статията, най-често ми се случва да ме преследват, но почти никога не знам кой или какво ме преследва. 2-3 пъти съм сънувала, че губя близък човек и след това е ужасно не само като се събудя, но и през деня, като се сетя. :(
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар