IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да релаксираме пълноценно

3 януари 2005 15 43

Как да релаксираме пълноценно

Напрежението и отпускането обозначават функционалното състояние както на целия организъм , така и на неговите части. Уравновесената смяна на напрежението и отпускането зависи от доброто състояние в момента и гладкото протичане на много функции.

Свръхнапрежението и стресът са много често индивидуални проблеми, например вследствие на неуспех при дадено преживяване. При едни и същи обстоятелства някои хора по природа са по-склонни да реагират с пренапрегнатост, отколкото други.

Равномерната смяна на напрежение и разтоварване е от голямо значение. Редуването на работна и възстановителна фаза осигурява здраве на нервната система. Работната фаза означава изразходване на енергийни субстанции, а възстановителната фаза е подготовка за нови потенциали и регенерация.

Оплакванията, които настъпват при преобладаване на фазата на напрежение, са разнообразни. Те изясняват функциите на нервната система, свързваща всички органи на тялото. Оформят се много често комплекси от оплаквания. Така при провокиращи преживявания едни реагират с главоболие от напрежение, други с усещане за натиск в сърдечната област, докато при трети смущенията са от страна на стомаха и жлъчните пътища.

Скелетната мускулатура може да вземе участие с мускулите на тила, раменете и гърба.

Известни са помощни средства за вегетативно разтоварване, които имат до известна степен общо значение и приложението им би трябвало винаги да се преценява според индивидуалния случай:

1.Помещението, в което е възможно да се осигури тишина, помага на отпускането. Запушалките или тампони за уши също помагат.

2.Ярката светлина пречи. Синият и мекият зелен цвят действат успокоително. Картина, излъчваща спокойствие, може да помогне на отпускането, особено ако събужда приятни спомени.

3. Положението на тялото. Отпускащо действа функционалното разтоварване на статичните мускули. Повечето хора предпочитат да лежат по гръб. Други избират страничния лег с крака свити към корема, наречено още “ембрионално” положение. Матракът не бива да е прекалено мек, но не и прекалено твърд, за да не причинява неприятно чувство на натиск.

4.Охлаждането – общо или само на крайниците пречи на отпускането. 1-2 термофора могат много да помогнат в дадения случай. Лекото вълнено одеяло също равномерно затопля. Релаксирането се подпомага и от постанянето на копринена кърпа на челото и очите.

5.Болките в мускулите, причинени от силно напрегнати мускулни групи, пречат на отпускането. Като причина могат да се посочат статичните пренапрежения като дълго седене пред компютър, шофиране, свирене на музикален инструмент и.т.н.Значителна роля играе и психично обоснованото мускулно напрежение.

6.Слушане на тиха и релаксираща музика.

Ако напрегнатостта не изчезне при лежане и леко затопляне, често помага подаването на импулси за много малки движения, едва усещащи се в дадените мускули. Често добро отпускане се получава, когато всички напрегнати мускули се подават на 3-4 малки импулса за движение. Изработването на усет за мускулния тонус е предпоставка за постигане на отпускане при нужда и за предпазване от пренапрягане.

[break]

Двупосочната връзка между дишането и състоянието на вегетативния тонус е установена от векове. Дишането се хармонизира със състоянието на нервната система.На отпускането при мнозина помага концентрирането на вниманието върху собствените дихателни движения.

Няколко прозявки, особено ако се съчетани със силно протягане, улесняват отпускането.

Редица физиотерапевтични процедури подпомагат преминаването от работната във възстановителната фаза. Сауната тук има особено значение и се използува често, за да се постигне релаксация по приятен и полезен начин. Финландците от опит знаят и твърдят ,че “ в сауната се изпарява гневът” .

Въздушната баня или контрастна вана на подбедриците носи благодатно спокойствие след напрегнат трудов ден.

Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитация на бебета и деца.

КоментариКоментари