IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните на дълголетието (3 част)

17 декември 2012 07 00

Какво казват екепертите по въпроса

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Без значение дали искате да живеете до 100 години, не е зле да спазвате някои просто правила, които са полезни за здравето ви. Продължаваме с експертните съвети:

17. Бъдете в обкръжението на здрави приятели

Общителността не е толкова полезна за здравето, колкото си мислите. Ключът е да прекарвате времето си със здрави хора, защото поведението им оказва влияние и върху вашето поведение.

Приятелството ви с хора с наднормено тегло също може да окаже внимание на вашето. Едно британско изследване показва, че ако имате дружка, която тежи повечко, то и вие в даден момент ще натежите, дори тя да живее на стотина километра от вас.

18. Работете по градината си

„Градинарството съчетава сърдечно-съдови упражнения с гъвкавост, издръжливост и мускулна сила, която може да развивате неусетно и приятни", казва д-р Роджър Хендерсън.

Един час в градината се равнява на 7 км ходене.

19. Намалете селена на половина

Селенът е антиоксидант, който е познат като минерал, който предпазва от рак. Да обаче, повече количество от него е също толкова неприемливо, колкото и по-малко. Жените се нуждаят от 50-60 мкг селен на ден, а мъжете до 100 мкг.

20. Хапвайте повече лук

Лукът намаля риска от рак на дебелото черво, рак на ларинкса и на яйчниците. Той е богат на кверцетин – антиоксидант, който предпазва от вредните ензими и противодейства на възпаления. Освен това подсилва имунната система.

21. Пийте мляко

Млякото съдържа витамин D , което го прави противовъзпалително средство", казва експертът в борбата със стареенето д-р Майк Морено.

"Ниските нива на витамин D в кръвта са свързани с остеоартрит и ревматоиден артрит, казва той.

22. Дръжте плодовете далече от хладилника

Плодовете запазват своите полезни съставки, когато са на стайна температура. Това важи особено за ярко оцветените плодове като домат, диня, червен и розов грейпфрут. Те съдържат двойно повече витамин А , когато не са охладени. Също така съдържат 20 пъти повече ликопен, защото топлината им позволява да узряват още.

23. Правете секс поне два пъти седмично

Редовният секс има куп позитиви. Изследване на мъже между 45-50 годишна възраст е установило, че сексът има много защитна функция. Честите оргазми понижават на половина вероятността от ранна смърт.

Един американски експерт дори съветва да правите поне три пъти седмично любов, което ще удължи живота ви с две години. С постоянство годинките може да се увеличат до осем.

Сексът е и естествен антидепресант особено за жените!

24. Забравяйте по нещо всеки ден

Много проблеми с паметта в процеса на остаряване са свързани със сбръчкването на мозъчните клетки. Това е провокираното от огромното количество информация, което се опитват да задържат, казва д-р Джон Медина, водещ изследовател на мозъка в САЩ.

Неговото решение е съзнателно да се освобождава място, така че не е необходимо да помните графика на автобуса или имената на хора, които ще срещнете едва 1-2 пъти в живота си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари