IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависимости, които може би имате, но не знаете

16 февруари 2013 12 30

Давате ли си сметка към какво сте пристрастени?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато човек се сети за зависимости, той си мисли за вредните вещества алкохол, наркотици и цигари и най-много да се сети за прословутата шопингмания (заради думата мания вероятно).

Но истината е, че може да бъдете пристрастени към използването на телевизора и да не си давате сметка за това.

През последните години, учените прекарват доста време в изучаване на поведенческото пристрастяване или непреодолимото желание да се ангажирате с определен вид действие или поведение.

Някои от характеристиките на наркоманите като поведение са същите, включително липсата на контрол върху действията или обсебване от нещо, въпреки ясното съзнание, че то вреди.

Някои зависимости се считат за социално приемливи и лесно минават незабелязано, но къде е границата между нормалното поведение и пристрастяването?

Ето и кои могат да са вашите зависимости, които не осъзнавате:

1. Работата

"Работохолик" е термин, който е се използва доста свободно в наши дни. Дори да прекарвате много време на работното си място и да сте посветени на професията си, не е задължително да сте работохолици.

Работохолиците намират причини да работят, дори когато няма нужда да го правят. Техните умове са постоянно заети с мисли за работа. Някои работохолици имат нужда от адреналин, други са привлечени от чувството на удовлетворение, което идва с претоварването.

Както всяко пристрастяване, пристрастяването към работата може да се отрази негативно върху други области на живота, като отношенията със семейството и приятелите или да влоши здравето ви.

2. Интернет

Въпреки че интернет се появи само преди няколко десетилетия, той бързо се превърна от хоби до пристрастяване за някои хора.

Съвременният човек е все повече и повече ориентиран към технологиите и на някои хора им е трудно да „се изключат от мрежата". Според изследователите интернет пристрастяването завладява между 5 и 10 на сто от хората, които използването интернет всеки ден. Този процент е най-висок сред студентите (достига до 15%).

За пристрастените времето, прекарано онлайн, има приоритет над почти всичко останало в живота им, което се отразява зле на взаимоотношенията им с другите.

3. Телевизията

За някои хора мисълта, че ще изпуснат любимия си телевизионен сериал, е ужасяваща. 12,5% от хората казват, че са пристрастени към телевизията, а до 70 процента от анкетираните смятат, че познават други пристрастени.

Често гледането на телевизия е вид самолечение. С други думи, използва се като начин за справяне с негативизма, тъгата, самотата или стреса.

4. Любовта

Някои хора просто обичат да обичат. Да бъдеш влюбен ти създава чувство на вълнение и привързаност, но и води до обсебване. Хората, обсебени от любовта, се чувстват така, сякаш не могат да живеят без обекта на чувствата си и той е единственият им източник на щастие.

Някои изследователи смятат, че манията на нашата култура да идеализира любовта кара хората да стават прекалено фокусирани върху нея.

5. Негативността

Има хора, които винаги могат да намерят недостатък на всичко, което ги заобикаля, дори да е положително. Ами оказва се, че някои хора в действителност са пристрастени към негативизма и съмнението.

За тях всички перспективи са мрачни. Те се чувстват виновни за повечето неща и никога не изглеждат удовлетворени.

Пристрастяването към негативното мислене може да бъде плод на емоционална травма в ранна възраст. Това е нещо като натрупване на негативни емоции, което рисува всичко останало в отрицателна светлина и понякога е трудно да се преодолее.

6. Грубото третиране на кожата

Набезите по кожата - изстискване на пъпки, издърпване на забелена кожа около нокътя и т.н. изглеждат безобидни, но са си вид мания, която причинява вреди (като кървене или белези) на кожата.

За много хора това е нервен тик и те не винаги са наясно, че го правят. По-голямата част от тези зависими са жени, но има и мъже в тази група.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

( преди 11 години )