IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се научите да приемате критика

14 март 2013 09 00

И то с грация и благодарност

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Как се научите да се справяте с критиките? Първата реакция на много от нас е да защитят себе си, заемайки отбранителна позиция. Други хора се разстройват дълбоко, а критиката им действа демотивиращо. Но забележките могат да бъдат разглеждани и с положителна нагласа и това е най-добрият подход.

Те са признак на честност и би трябвало да ни стимулират да се справяме по-добре. Освен това критиката учи на издръжливост и самоконтрол при предизвикателство. Ето защо се опитайте да приемате критиките без да изпитвате болезнени чувства, а с благодарност, че заради нея ще имате вътрешен стимул да се справяте по-успешно със задачите. Ето и няколко съвета по темата:

1. Отложете първата си реакция

Ако първата ви реакция е да се опълчите на лицето, което ви критикува или да минете в дефанзивна позиция (като започнете да се оправдавате), по-добре отделете няколко минути, преди да реагирате изобщо. Поемете дълбоко въздух, разходете се и изчакайте най-малко един час преди да отговорите. Така ще избегнете изричането на нещо, за което ще съжалявате по-късно.

2. Потърсете нещо положително в ситуацията

Един от ключовете за успех във всичко, което правим, е способността да откриваме положителното в събитията, дори и в тези които изглеждат отрицателни. Ако болест ви принуждава да спрете да спортувате - добре дошло ви е да си починете у дома. Ако порой наводни къщата ви, това ще ви накара да осъзнаете, че материалните неща не са толкова важни, колкото вашите близки и т.н. Можете да направите същото и с критиката. Ако тя е груба и подла ще ви е трудно, но ако е честна и градивна ще ви подтикне към усъвършенстване.

3. Гледайте на критиката като на възможност да се подобрите

Понякога този, който ви критикува, може да има просто лош ден и да се заяжда без причина с вас, но много пъти, в критиката има поне зрънце истина, на което си заслужава да обърнете внимание.

4. Благодарете на критика си

Дори и ако е груб, има лош ден или е негативен човек като цяло, вашата благодарност вероятно ще го хване неподготвен. Кажете му че оценявате забележката и ще се постараете да поработите върху себе си. Това е начин да си напомните сами на себе си, че критиките са нещо добро.

5. Положете усилия за самоусъвършенстване

След като видите положителна страна на критиката, наистина се опитайте да се подобрите. Това е трудно за някои хора, тъй като често си мислят, че те са прави, а другият греши, но ако има нещо, с което можете да се промените и подобрите – направете го. После ще се радвате, че сте направили тези допълнителни усилия във ваша полза.

6. Дайте пример на околните

Ако умеете да оставате спокойни и позитивни след критика, ако можете да се издигне над дребните обиди и атаки и да реагирате спокойно и с усмивка, то вие ще станете обект на възхищение сред колегите си. Освен това вие сами ще се почувствате по-добре за себе си с това, че не отвръщате на грозните нападки, а стоите над тях.

7. Игнорирайте най-обидните думи

Ако някой ви критикува много директно и то с обидни думи, опитайте се да „четете между редовете". Вероятно той иска да ви каже нещо конкретно, но го оцветява с по-груби изрази, защото е ядосан. Съсредоточете се върху важното послание и забравете за нецензурираната версия.

8. Поискайте възможност да се изясните

След като благодарите на своя критик и след като преодолеете обидата, поискайте възможност да обясните своята гледна точка за ситуацията. Направете го с грация и признателност. Не се извинявайте или оправдавайте, а кажете своята истина за нещата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Земя ( преди 11 години )
Благодаря за статията!Взех много неща от нея и имам намерение да ги приложа. Смятам, че животът ми ще е по-лесен така :))Трудно е, но ще опитам и... в края на краищата - въпрос на навик е. Като го създам, ще е лесно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар