IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли звездното поведение да бъде пример

14 юни 2013 12 40

И защо техни ненормални постъпки се приемат за нещо нормално

Чарли Шийн е известен с изцепките си и своята любов към алкохола; Снимка: Reuters

Чарли Шийн е известен с изцепките си и своята любов към алкохола; Снимка: Reuters

Известните личности живеят в различен свят. Там всичко е бляскаво и всичко е възможно. Те са красиви, популярни и красят кориците на списанията. Гледаме ги по кината в най-новите им филми или пък слушаме техните песни по музикалните канали. В света на звездите бракът за няколко месеца и шумният развод след това са напълно нормални неща. В света на звездите наркотиците и алкохолът са чести спътници.

За много хора известните личности се превръщат в култ или пример за подражание. Доколко това е здравословно, може да се спори. В своята книга „Огледалният ефект: Как нарцисизмът на известните съблазнява Америка“ доктор Дрю Прински разглежда поведението на популярните личности и тяхното неоспоримо влияние върху съвременното общество. Авторката набляга не само върху действията на звездите, но и върху хората, които ги имитират.

Доктор Прински изследва 200 личности от шоубизнеса, анализирайки техни интервюта и медийни изяви. Нейното заключение е, че нарцисизмът всъщност не е страничен продукт на известността, а основен мотивиращ фактор, който кара хората да мечтаят да бъдат знаменитости. Най-висок процент самовлюбеност се наблюдава при риалити звездите, следват ги комиците, а след тях се нареждат актьорите. Музикантите са на четвърто място в класацията. Средната оценка при жените показва по-висок нарцисизъм с 26%, отколкото при мъжете.

В областите ексхибиционизъм, превъзходство и суета популярните дами също имат по-висок резултат в сравнение с мъжете. Не се наблюдава полова разлика в областта на авторитета, правото и чувството на самодостатъчност. Като допълнително доказателство, Дрю Прински посочва откровения на някои продуценти на риалити формати. Те споделят пред нея, че умишлено търсят суетни и контролиращи състезатели, защото те допринасят за колорита на продукцията.

Ким Кардашян е пример за знаменитост от риалити шоу; Снимка: Reuters

Според доктор Прински много от известните личности попадат в психически дискомфорт в даден момент, защото всъщност изпитват омраза към себе си, произтичаща от травма в детството или друга причина. Истинският проблем започва, когато поведението на знаменитостите започне да се приема като нормално и да служи за пример на обикновените хора.

Вместо хората да бъдат критични и шокирани от действията на звездите, те стават съпричастни и оправдават катастрофите в Холивуд. По този начин се получава така нареченият „огледален ефект“. В един момент хората започват да приемат и харесват странностите на популярните лица, а в много случаи и да им подражават. Доктор Прински отбелязва, че подобно копиращо поведение обикновено се свързва със сериозни емоционални разстройства.

Известно е, че в миналото Бритни имаше редица емоционални проблеми: Снимка: Reuters

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари