IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кърменето не означава да ядете като за двама

31 май 2006 10 43

Няма жена, която да не знае, че кърменето е най-добрият старт в живота за всяко бебе. Балансиран хранителен режим дава и на вас и на детето ви всичко необходимо

Кърменето не означава да ядете като за двама

Няма жена, която да не знае, че кърменето е най-добрият старт в живота за всяко бебе.

Също така няма и баба, която да не дава съвети от рода на “Щом кърмиш, трябва да ядеш за двама”. Между другото този рефрен се чува и през всичките девет месеца на бременността.

С цялото уважение към възрастните жени, но не количеството, а качеството на храната е важна за бебето и за кърмещата го майка.

Средното количество кърма на ден, което произвежда женският организъм, е между 700 и 800 милилитра, което отговаря на около 500 калории. За да възстановите тези “загуби”, трябва да поемате много течности и да следите да приемате разнообразна храна.

Протеините и калция са най-важните елементи в дневния ви хранителен режим. 80 гр протеини и поне 1 200 мг калций са ви необходими на ден, за да се радва детето ви на пълноценна храна. Наблегнете на млечните храни и не забравяйте за изварата. Калцият, който се съдържа в нея, се усвоява почти 100% от организма.

Другият елемент, за който трябва да “внимавате” е желязото. 30% от необходимата дневна доза идва от месото и рибата, други 30%- от плодовете и зеленчуците. Яйцата и зърнените храни също съдържат желязо.

Най-добре се усвоява желязото от животински продукти, така че не подценявайте рибата и морските дарове.

Нуждата от други микроелементи като цинк, селен и йод, са леко завишени при кърмещите жени, но добре балансирания режим би трябвало да ви осигурява всичко необходимо.

При най-малкото колебание относно хранителния режим по време на бременността и след това, се посъветвайте с личния си лекар. Той ще прецени дали трябва да приемате добавки или да преминете към захранване с полуадаптирано мляко.


КоментариКоментари