Също така няма и баба, която да не дава съвети от рода на “Щом кърмиш, трябва да ядеш за двама”. Между другото този рефрен се чува и през всичките девет месеца на бременността.
С цялото уважение към възрастните жени, но не количеството, а качеството на храната е важна за бебето и за кърмещата го майка.
Средното количество кърма на ден, което произвежда женският организъм, е между 700 и 800 милилитра, което отговаря на около 500 калории. За да възстановите тези “загуби”, трябва да поемате много течности и да следите да приемате разнообразна храна.
Протеините и калция са най-важните елементи в дневния ви хранителен режим. 80 гр протеини и поне 1 200 мг калций са ви необходими на ден, за да се радва детето ви на пълноценна храна. Наблегнете на млечните храни и не забравяйте за изварата. Калцият, който се съдържа в нея, се усвоява почти 100% от организма.
Другият елемент, за който трябва да “внимавате” е желязото. 30% от необходимата дневна доза идва от месото и рибата, други 30%- от плодовете и зеленчуците. Яйцата и зърнените храни също съдържат желязо.
Най-добре се усвоява желязото от животински продукти, така че не подценявайте рибата и морските дарове.
Нуждата от други микроелементи като цинк, селен и йод, са леко завишени при кърмещите жени, но добре балансирания режим би трябвало да ви осигурява всичко необходимо.
При най-малкото колебание относно хранителния режим по време на бременността и след това, се посъветвайте с личния си лекар. Той ще прецени дали трябва да приемате добавки или да преминете към захранване с полуадаптирано мляко.