IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпни хобита, които ефикасно облекчават стреса

8 ноември 2013 15 30

Ако имате напрегнат и забързан живот, вижте какви занимания могат да ви помогнат

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Макар че има различни видове хобита, всички те ефикасно облекчават стреса. Не всички дейности обаче са свързани със специално оборудване, членства, дрехи и други финансови инвестиции. Има хобита, които са приятни, полезни и излизат доста по-евтино. Чудесен начин за облекчаване на стреса е като човек прави нещо, което всъщност много обича. Хобито трябва да е дейност, която не ви създава финансови затруднения. Днес начинът на живот е достатъчно стресиращ, така че трябва да си изберете хоби, което да ви освобождава от стреса и с което да се забавлявате. Ето и кои са възможностите:

1. Вземете си домашен любимец. Какво по-хубаво от животинче, което да ви чака вкъщи, да ви радва и да ви успокоява? Домашният любимец има страхотно въздействие върху собственика си, премахвайки неговото напрежение и стрес. Дори вие самите да нямате възможност да гледате куче или коте, може да се възползвате от възможността да се порадвате на домашния любимец на свой приятел.

Научни изследвания доказват, че има връзка между гледането на куче/коте и освобождаването на напрежението. Наблюдават се и други ползи за здравето. Домашните любимци са перфектни за компания и облекчаване на стреса, тъй като дават безусловна любов и внимание. Те не са осъдителни, критични или взискателни. Разбира се, всеки месец имате разходи, свързани с гледането на куче или коте, но пък може да осиновите своето животно, вместо да го купувате от зоомагазин.

2. Четете. Много хора смятат, че това хоби е чудесен начин да се разтоварят психически, за разлика от гледането на телевизия, например. Това е така, защото докато чете, човек използва своето въображение без да има визуализацията, която предлагат филмите или телевизионните програми.

Ако историята на книгата е развлекателна, човек сякаш отива на малка ваканция и автоматично облекчава себе си и се освобождава от стреса. Може да четете книги онлайн или пък да си извадите карта за близката до вас библиотека. Да не говорим и за интелектуалната полза, която получава всеки човек, който чете.

3. Писане. Всичко, от което се нуждаете е преносим компютър или бележник и химикал. Писането е чудесен начин да се освободите от напрежението. Дори да нямате майсторските умения на един писател, всеки човек може да излее своите чувства и емоции върху хартията или в паметта на компютъра. Установено е, че когато човек напише своите мисли, той се освобождава от насъбраното напрежение, стрес и тревожност.

4. Плувайте. Като цяло спортът е чудесен начин да забравите за стреса. Не се налага да инвестирате в екип, защото всеки има някакъв бански. Единственото затруднение е да намерите подходящо място за плуване. Предимството на този спорт е, че не се влияе от времето и външната обстановка. Също така при плуването вероятността за наранявания е сведена до минимум, тъй като водата омекотява и има успокояващ ефект.

Снимка: Dreamstime

5. Практикувайте градинарство. Градинарството освобождава от стреса и подобрява цялостното състояние, тъй като човек излиза по-често на чист въздух и се „слива“ с природата. Градинарството е като рисуването – начин, по който човек може да се изрази. Когато засадените цветя поникнат, със сигурност всеки ще се почувства горд и удовлетворен от това, което е направил.

6. Отдайте се на изкуство и занаяти. Рисуване, бродиране, плетене, извайване на скулптури... изборът е безкраен. Дейностите, свързани с използването на ръцете, успешно намаляват стреса. Не е задължително боите, с които рисувате, да са скъпи, важно е желанието. Завиден резултат може да се постигне и с най-обикновените бои.

7. Гответе. Всеки човек се нуждае ежедневно от храна. Какво по-полезно от това да съчетавате необходимостта от вкусна храна с облекчаването на стреса? Има достатъчно много рецепти в интернет, които са разнообразни и може да служат като предизвикателство за вас. Ако все още сте прохождащи в готвенето, може да помолите ваш приятел или роднина да ви обясни някои от тънкостите на тази дейност.

Снимка: Dreamstime

8. Играйте игри в интернет. Като цяло интернет е източник на всякакъв вид информация и услуги. Игрите са част от тях. Има много сайтове, в които има различни видове игри, подходящи за всеки вкус. Когато сте стресирани и напрегнати, игрите са начин да забравите за проблемите и да почувствате спокойствието на детството.

9. Слушайте музика. Едва ли светът щеше да е толкова хубаво място, ако нямаше музика. За щастие, слушането на музика е лесен и в повечето случаи почти безплатен начин човек да се почувства по-добре и да се освободи от стреса. Може да слушате музика напълно безплатно от радиото в колата, по телевизията вкъщи или на смартфона, докато тичате в парка, например.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

nana ( преди 10 години )
Колчо ( преди 10 години )
Един простичък аквариум е чудесно средство за разтоварване и докато го правите ,грижите се за него или просто го съзерцавате.Не бъдете жестоки да купувате екзотични рибки преди да сте готови за тях .Смъртта им ,ще ви травмира вместо да ви разтоварва .Това се отнася и за всякакви други домашни любимци които необмислено си купите като прищевка без да сте готови като условия и познания за тях.Първо прочетете подходяща литература а и в нета има много материали и сайтове.Не харчете излишно пари като начало 3-4живи рибки за стръв от ловно-рибарски магазин ще са ви достатъчни .Ако ви омръзнат и не се справятя, лесно може да ги пуснете в близката река или язовир та дори и в кариерно езеро.От природата ще си набавите и пясъка ,камъчетата и растителноста за аквариума.Не се стремете бързо да правите трудни неща -нали целта е да се забавлявате.Когато падне сняг може да се пързаляте и просто с найлон.От разходка сред природата може да си донесете глина която да пречистите и след кото овлажните и омесите да започнете да си правите различни фигурки или съдчета от нея.Дори не е необходима висока температура за да ги печете ако няма да ги мокрите.Може да отгледате в къщи от семе дървета и да ги посадите в местата където се разхождате.Така редовно ще следите как се развиват.Съдете все повече и на различни места за да не могат да ви ги унищожат при някое ново строителство.Добре е местните да не ви виждат когато го правите а и да не е на видно място -злобата и простотията човешка няма граници. За това властва вандализма у деца и възрастни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар