IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амбициозните родители обричат децата си на депресия

9 август 2006 13 45

Родителите които искат децата им да са първи във всичко, в крайна сметка отглеждат несигурни в себе си и дълбоко нещастни хора

Амбициозните родители обричат децата си на депресия

Родителите, които притискат децата си да успеят на всяка цена, всъщност отглеждат недоволни от себе си и дълбоко нещастни хора, показва изследване на американски експерти, цитирано от Topix.

Психоложката Маделин Ливайн нарича такива родители “хеликоптери”, защото кръжат над главите на децата си и искат да следят всяка секунда от живота им.

Родителите “хеликоптери” искат децата им да се справят отлично с всичко- от математиката до чуждите езици, от спорта до музиката.

В крайна сметка у децата оставя чувството, че не са оправдали изискванията на родителите си и не могат да се справят с нищо.

Ливайн, която е майка на три деца и авторка на редица книги за възпитанието, обяснява също, че децата на взискателни родители са три пъти по-склонни да изпадат в сериозни депресивни състояния като зрели хора, отколкото децата, които не са били притискани да са непременно най-добрите.

При тези деца се увеличава и рискът да посегнат към наркотиците в тийнейджърската си възраст или дори към самоубийство.

“Най-опасното чувство у едно дете е омразата към самото него, а взискателните родители само увеличават това усещане”, обяснява Ливайн.

Родителите, които искат чрез децата си да осъществят собствените си представи за успех, не разбират, че с непрекъснатото си вмешателство в детския свят пречат на нормалното развитие на децата си.

“Всяко дете има нужда да остане само, да потърси себе си, да експериментира. Децата трябва да разберат какво е неуспех и да се научат как да се справят с предизвикателствата сами. Един разумен родител трябва да дава само насоки, но не и да диктува живота на детето си”, завършва тя.

КоментариКоментари