IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 неща, които трябва да премахнете от спалнята си

27 март 2020 08 50

Социалната изолация е перфектното време за промяна на интериора

Снимка: Pexels

При смяна на жилището или ремонт на старото, една от най-трудните задачи е обзавеждането. Трябва да се съобразите с пропорциите на дома и с това какво може да вземете със себе си и какво ще трябва да оставите в миналото. Спалнята е изключително важна и всеки има свой поглед върху нейната подредба.

Има обаче няколко неща, които придават претрупан вид на мястото и го смаляват. В момента трябва да си седим възможно най-много вкъщи, което ни дава възможност да променим обстановката у дома и да направим няколко промени в различните помещения.

Вижте кои неща трябва да премахнете от спалнята си, за да има тя по-добър вид:

1. Без допълнителни възглавници на леглото

Малките възглавнички са чудесен начин да придадете завършен вид на оправеното легло, но не прекалявайте. Според интериорния дизайнер Джоди Уолис, те могат да предизвикат чувство за претрупване и винаги ще ви пречат, когато искате да си полегнете за кратка почивка.

спалня Pexels

Снимка: Pexels

Ако все пак сте голям привърженик на малките възглавници, Уолис съветва да ги ограничите до три, за да създадете баланс и завършеност.

2. Без цветя по первазите

Цветята придават красота на всяка стая, но е добре да ги премахнете от спалнята си. Не трупайте малки растения по перваза на прозорците си, защото това затваря пространството. Уолис препоръчва да държите в спалнята си максимум две малки саксии или 1 голяма.

3. Забравете за малките килими

Повечето хора смятат, че ако си вземат малък килим, това ще направи спалнята им по-просторна. Всъщност е точно обратното. Размерът на килима определя визуалното пространство, което умът ви създава за една стая.

Интериорният дизайнер Сара Беверин казва пред „Insider“, че е добре да се спрете на най-големия килим, който ще пасне на целия под в спалнята ви. Така няма да ви се налага да гледате места, които не са били покрити и това да смалява стаята.

4. Минимални декорации по стената

„Декоративните акценти на стената с кичозни теми или иронични фрази са едно от нещата, които претрупват стените на много хора по света“, казва Уолис пред „Insider“. Тя добавя, че не е добре постоянно да сте заобиколени от неща, които ангажират мозъка ви, особено когато той се опитва да заспи.

спалня Pexels

Снимка: Pexels

Уолис съветва да държите стените си по-чисти и по тях да закачите само няколко снимки или да сложите огледало.

5. Не оставяйте храна в спалнята

Гледате хубав филм и си похапвате пуканки? Не ви се ходи до кухнята, за да оставите мръсните чинии? Не бъдете толкова мързеливи. Не само, че остатъците от храна ще привлекат различни буболечки, те придават на стаята разхвърлян и мръсен вид.

6. Не работете в спалнята

Папките, списъците със задължения, служебният компютър. Всичко това принадлежи на всяка друга стая, но не и в спалнята. Това, че виждате огромната купчина от неща, които трябва да свършите на другия ден, ще накара мозъка ви да продължи да работи и няма да успеете да си починете пълноценно през нощта.

Ако ви се налага да имате бюро в стаята, опитайте се да минимализирате нещата, които оставяте върху него. Приберете всичко необходимо по чекмеджетата, за да не се дразните от папките и листовете.

7. Премахнете всичко ненужно от нощното си шкафче

Когато обзавеждате спалнята, целта е да създадете атмосфера, в която се чувствате спокойни. Затова, ако имате ненужни неща, особено на нощното си шкафче, веднага трябва да ги премахнете. Те могат да ви разсейват, когато се опитвате да заспите през нощта.

спалня Pexels

Снимка: Pexels

Сара Беверин съветва да оставите само чаша с вода и будилника си. Забравете за телефоните или таблетите, които често оставяме до себе си. Добре е те да бъдат далеч от вас, за да не ви разсейва какъвто и да е звук, идващ от тях.

8. Без телевизор

За много хора гледането на телевизия преди лягане е задължително. Това обаче е категорично забранено от интериорните дизайнери. Според Уолис, мястото на телевизора е във всекидневната, а не в спалнята. Тя смята, че той е причината за проблеми със съня и безсънието.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари