IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твори с Tialoto: Декупаж върху съд

15 януари 2020 12 30

Трябват ви мотиви от салфетки

Istockphoto

Чували ли сте за декупаж? Техниката, която възниква във Франция, се използва от много хора, които са почитатели на ръчната изработка. Чрез нея може да вдъхнете нов живот на старата ваза, която се чудите дали да изхвърлите.

Специалистите по декупаж използват специална хартия – тя е прекалено фина и лека, за да може по-лесно да се прикрепя към най-различни повърхности. Лепилото за целта също е много важно.

Ако искате да разкрасите някой съд, може да си купите по-качествени салфетки с цветни мотиви. Те не бива да са капитонирани, а гладки. След като ги изрежете, може да ги залепите прецизно чрез техниката, която е изключително лесна, стига да имате желание и търпение.

Какви пособия ви трябват за декупаж?

декупаж IStock

– съд за украсяване със светъл цвят;

– декупажно лепило или обикновено Ц200;

– цветни салфетки с подходящи елементи (например с цветя);

– остра ножица;

– четки за нанасяне на лепилото;

– чиста гъбичка за съдове (може и гъбичка за грим);

– малко парче памучен плат.

Как да направите декупаж върху съд стъпка по стъпка:

как се

1. Подгответе внимателно предмета, който ще украсявате с помощта на лепилото и салфетката. Повърхността му трябва да бъде почистена, гладка и суха.

2. Вземете салфетката и изрежете отделните мотиви – например лавандули или червени лалета (по подобие на снимката). Ако до момента не сте правили декупаж, първо пробвайте популярната техника с по-малки изрезки, защото по-голямата площ от салфетка по-трудно се прикрепя. Има вероятност за получаване на множество гънки по големите мотиви.

При изрязването трябва да премахнете изцяло фона. Ако има бели линии около цветята, декупажът може да ви се получи, само ако предметът е по-светъл.

3. Определете на кое място на вазата или каната/чашата, например, ще залепите цветето, което сте изрязали от салфетката. След това върху него нанесете тънък слой от лепилото с помощта на четката.

как се

Снимки: IStockphoto

4. Сложете картинката върху току-що намазаното място, отгоре също сложете лепило, но не натискайте, за да не нарушите целостта на цветето. Подобно на лепенето на ваденки, трябва да внимавате, за да не се получат гънки. Това може да стане чрез потупване на мотива с гъбичката и четката.

5. Ако сте сложили повече лепило, опитайте да премахнете част от него с памучния парцал.

6. След като сте залепили добре мотива върху предмета, изчакайте около час, за да изсъхне добре. След това може да нанесете още няколко слоя лепило, за да бъде по-устойчиво. Ако то е специално – декупажно, ще придаде блясък.

Предметите, които ще украсите с техниката, не бива да се мокрят. Разбира се, ако искате да използвате чаша или кана с декупаж, може „да го запечатате“ със специален слой лак, който ще намерите в специализираните магазини за артпособия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари