IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненчо Балабанов: Смехът е най-силният имуностимулант

17 април 2020 16 30

Актьорът апелира да си останем вкъщи за Великден

Снимка: БГНЕС

Някой го познават като двойника на Бойко Борисов, други като зебрата Марти от Мадагаскар, а трети като Аладин от Музикалния театър. Усмивката му ще ви зарази с положителни емоции и ще оправи всеки един мрачен ден. Той е Ненчо Балабанов и в това интервю ни разказва за началото на своята кариера, любимото си хоби и къде ще прекара Великден.

Роден е на 17 април 1980 година в Котел. Споделя, че още от малък иска да стане актьор, но желанието да се оправя сам в живота го кара да кандидатства в Електротехникума в Горна Оряховица. Въпреки това, много добре знае какво иска и никога не спира да преследва мечтата си.

През 1998 година завършва училище и трябва да реши накъде да поеме. Талантите му не са един и два и затова Ненчо кандидатства в „Актьорство за куклен театър“ в НАТФИЗ и „Поп пеене“ в Нов Български университет. Разбира се, приет е и в двете специалности, но желанието го отвежда към актьорството.

„Много съм щастлив, че избрах Театралната академия. Там придобих нови умения като артист и натрупах цялата палитра, която един човек на изкуството може да иска“, споделя ни Ненчо.

Зад един велик артист винаги седи човек, който го е открил. В случая на Балабанов обаче това са много хора, които спомагат за успеха му. Признава, че е безкрайно благодарен на всеки от тях, че са му дали шанс и са повярвали в таланта му. „Първо бяха родителите, приятелите и близките ми. След това Елена Пеева, Румен Рачев, Жени Пашова и Любо Гърбев. Марио Балтаджиев и Мага. Списъкът е безкрайно дълъг“.

По време на обучението си в НАТФИЗ заедно с колегите си създава „Учебния куклен театър“. Това е сцена, на която се изявяват всички актьори, които са учили тази специалност. Ненчо споделя, че „Учебният куклен театър“ дава възможност на всеки студент поле за изява и това е от изключително значение за по-нататъшното му развитие.

Името Ненчо Балабанов добива широка популярност, благодарение на клип, в който актьорът имитира Бойко Борисов. Всъщност, всичко става съвсем на шега и видеото е било предназначено за Христо Порязов – колега и приятел от НАТФИЗ. Той вижда невероятната прилика между Ненчо и Борисов и веднага убеждава актьора да го публикува в социалните мрежи.

Реакцията на публиката е мигновена и това се превръща в „ракета носител“ на народна слава. „Това, като че ли, беше ударният старт на новия етап в моя творчески път“, казва той. Освен че може да имитира прекрасно, Ненчо има добри гласови данни и дори има собствени песни.

Първите му изяви на музикалната сцена са в Сливен на 14-15 години. След това започва уроци при Елена Пеева и с нея има концерти пред голяма публика 2-3 пъти всеки месец. В добавка към пеенето, Ненчо „дава“ гласа си на някои от най-известните герои в киното и телевизията.

Така може да го чуете като зебрата Марти от „Мадагаскар 1“, Вълка Гарк от „Овца и Вълк“, Линг от „Мулан“, Икар от сериала „Херкулес“, Оби-Уан Кеноби, Бъгс Бъни и други. Признава, че това допълва цялостния му образ на актьор и винаги ще е благодарен, че притежава всички тези таланти.

В момента обаче успява да пее и да имитира само вкъщи заради пандемията от коронавирус. Шегува се, че съседите му се наслаждават на концертите по цял ден и се надява по този начин да разведрява деня им. Добавя, че сега, повече от всичко, ни трябва смях в ежедневието и нещо, което да ни държи позитивни.

„Безкрайно важен е смехът. Винаги, а камо ли сега. Смехът е най-голямото лекарство и най-силният имуностимулант“.

Тъй като наближава Великден, попитахме Ненчо къде ще прекара най-големия християнски празник. Призивите на правителството са да не ходим на църква, а да се помолим у дома, за да спрем разпространението на коронавируса. Балабанов ще спази тези препоръки и заедно със семейството си ще бъдат #ОтговорниВкъщи.

„Смятам, че има голям риск да отиде на вятъра цялата тази изолация до момента, ако хукнем всички да празнуваме Великден както преди. Така че, апелирам към всички българи: Нека да удържим положението още малко и да се молим от вкъщи. Да бъдем в тесен кръг в домовете си и така по-бързо ще излезем от примката на тази лудост, която ни споделят“.

След като приключи карантината, Ненчо най-вероятно ще подкара своя мотор към морето, за да се гмурка. Споделя, че това са част от хобитата му, които в момента му липсват. Разбира се, ще продължи с работата в театъра и чака с трепет отново момента, в който ще застане пред пълната зала.

„Театърът ти дава любовта на публиката, дава ти възможност да изживееш много и различни съдби докато си на сцената. Обогатява те безкрайно много“, казва актьорът и допълва, че сцената често взима от свободното ти време, но ти ѝ го даваш с удоволствие.

Колкото до сина му Богомил, засега момчето се е насочило към рисуването, но това не е единственият му талант. „Той е и доста артистичен. Има уникално чувство за хумор и пее много добре“. Баща му, разбира се, е плътно зад него и го подкрепя с две ръце по пътя към мечтата, каквато и да е тя.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари