IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Адел Лори Блу Адкинс се превърна в звездата Адел

27 май 2020 14 30

История за успеха и музиката, която не е за очите, а за ушите

Снимка: БГНЕС

Дори след като първият ѝ албум „19“ я прави звезда, Адел все още посещава местните пъбове, не слага грим и сяда за няколко питиета с останалите клиенти. През 2008 година тя все още не е толкова известна и може да си позволи прояви без да бъде преследвана от папараци и фенове, които искат автограф. 

Всичко обаче се променя, когато албумът ѝ „21“ я прави носителка на награда „Грами“. Тогава тя все още няма семейство, не е майка на момче и с нетърпение очаква да пусне на пазара следващия си запис – „25“. Числата не са случайни. Това са годините, на които Адел пуска албумите. 

Адел 1

Снимка: БГНЕС

Още преди да завладее музикалните класации и да се появи в магазините, „25“ е бил описван като албума на годината. Хитове като „Hello“, „When We Were Young“ и „Send My Love (To Your New Lover“, карат феновете да полудеят и да се наредят на опашка за новия проект на Адел. Освен големи приходи, той носи на изпълнителката още две награди „Грами“. 

Но как едно обикновено момиче, което никога не е искало да бъде известно, успява да свали от музикалния трон Тейлър Суифт? Всичко става с много труд.

Благодарете на MySpace

Адел Лори Блу Адкинс се ражда в Тотнъм, северен Лондон в семейството на Пени Адкинс и Марк Еванс. Майка й е истински супергерой. Тя успява да съчетае отглеждането на малката Адел с три професии – масажист, художник и производител. Бащата на изпълнителката напуска семейството, когато Блу Адкинс е само на 2 години.  

Бъдещата звезда започва да пее още на 4-годишна възраст и оттогава е пленена от музиката. Когато е на 9 години, тя и майка ѝ се местят в Брайтън, но само две години по-късно се завръщат в Лондон. Младата Адел започва да посещава училището за сценични изкуства и технологии „BRIT“. Покойната Ейми Уайнхаус и Леона Луис също са го завършили. 

Адел 5

Снимка: БГНЕС

Първоначално Адел е била фен на Лорин Хил и групата „Destiny's Child“, но нещата бързо се променят след като открива джаза чрез легенди като Ета Джеймс и Ела Фицджералд. Тя иска да им подражава и да прави музика, която ще се помни и ще се слуша дори и след 50 години. „Когато слушах Ела и Ета разбрах, че някои хора са легенди, защото правят неща, които устояват на времето“, казва Адел пред „Telegraph“. 

Когато е на 14 години напуска училище, но продължава да се занимава с пеене. През 2006 година подписва първия си договор, след като продуцент я открива чрез социалната мрежа MySpace. По онова време Адел споделя, че интернет е невероятно място, в което да споделяш музиката си. „Предпочитам 5 млн. души да чуят песните ми, вместо да спечеля 5 млн. паунда“. 

„Saturday Night Live“ я прави звезда в САЩ

Дебютният ѝ албум „19“ е истински хит във Великобритания и ѝ носи победа в категорията „Избора на критиците“ по време на наградите „BRIT“. Тогава обаче тя все още не е известна зад граница. Това бързо се променя след като се появява в шоуто „Saturday Night Live“ и изпълнява песента „Chasing Pavement“.

Сингълът веднага се превръща в хит и оглавява американските класации. Адел обаче не приема целия кредит за успеха си в САЩ. Тя благодари на Сара Пейлин, която е бивш губернатор на Аляска. Политикът е трябвало да гостува в шоуто седмица след изпълнението на Адел, но заради други ангажименти, тя се появява в същия ден като звездата.

Резултатът? Не само че епизодът се превръща в един от най-гледаните в историята на „Saturday Night Live“, но и осигурява славата на Адел. Другият плюс от появата на Пейлин е, че шоуто се случва само две седмици преди наградите „Грами“, когато се решава кой изпълнител ще получи важната награда.

„Албумът ми стана номер 1 в iTunes, а аз спечелих „Грами“. Всичко дължа на Сара Пейлин“, казва Адел пред BBC. 

Вторият ѝ албум не е трябвало да бъде огромен хит

След като печели „Грами“ в категорията за най-добър дебют, очакванията към Адел сериозно се повишават не само във Великобритания, но и в САЩ. Много от критиците очакват изпълнителката да се провали със следващия си албум, както са правили много нейни колеги. Но „21“ не само че оправда очакванията, но и успя да се превърне в първия албум, от който са продадени над 3 млн. копия в дигитален формат. 

Адел 2

Снимка: БГНЕС

Адел признава, че не е очаквала да направи такъв фурор. „Всичко излезе извън контрол. Беше нещо огромно“, казва тя в предаването „60 минути“. Звездата добавя, че тогава е избрала да се дистанцира от славата и светския живот, за да се опита да живее нормално и да пише песни. 

Кара хората да искат още и още

Оттеглянето ѝ от сцената обаче има невероятен ефект върху феновете ѝ. Вместо да я забравят и да преминат към други изпълнители, те искат още и още от Адел. В годината след излизането на „21“ и спечелването на шест награди „Грами“, изпълнителката ражда сина си Анджело, който споделя с вече бившия си съпруг Саймън Конеки. 

Тогава Адел решава да си вземе почивка от сцената и да отгледа момчето, предпазвайки го от папараците. Поведението ѝ е напълно противоположно на други звезди, които използват децата си, за да привлекат повече внимание към себе си и да възродят интереса на феновете. Въпреки че не се показва много по събития, Адел продължава да работи върху новия си албум.

Адел БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„25“ излиза през 2015 година, пет години след появата на „21“. Албумът дебютира като номер 1 в цели 32 държави и счупва рекордите по продажба само след първата си седмица на пазара. В Америка закупените копия достигат над 3 млн., а в края на годината „25“ се превръща в най-продавания за последните 12 месеца. 

Това обаче не е всичко. С 22 млн. продадени копия в целия свят, албумът се превръща и в най-печелившия за всички времена и четвърти в класацията на XXI век. „25“ печели общо 5 награди „Грами“ и три награди „BRIT“. 

Новата Адел

В последно време изпълнителката привлича погледите не с музика, а с невероятната си трансформация. Тя споделя, че е свалила близо 45 кг., което притесни някои от феновете ѝ, които си помислиха, че тя има здравословен проблем. Тези твърдения бяха отхвърлени както от Адел, така и от личния ѝ треньор. И двамата казват, че всичко е наред и отслабването се дължи на строг хранителен режим и много тренировки.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adele) on

Това обаче не попречи на някои потребители в социалните мрежи да критикуват Адел за това, че е променила пълната си визия и кара младите си почитатели да се срамуват от тялото си. Така фокусът бързо се измести от таланта на изпълнителката към телосложението ѝ. Тук можем да кажем само едно и ще използваме думите на самата Адел:

„Аз не правя музика за очите, а за ушите“. 

Така че, както и да изглежда, ние винаги ще ѝ бъдем фенове. Защото е време да оценим артистичния талант на Адел, а не да се съсредоточаваме върху това как изглежда. А успехите на изпълнителката показват, че визията няма значение. Освен че е носителка на много музикални награди, тя успява да спечели „Оскар“ и „Златен глобус“ за песента си „Skyfall“ към едноименната част от поредицата за Джеймс Бонд. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари