IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наградите „БАФТА“ – HBO и Netflix доминират в категориите

8 юни 2020 10 40

Сериалите „Чернобил“ и „Убивайки Ийв“ с най-много номинации

Снимка: БГНЕС

Номинациите за тазгодишните награди „БАФТА“ бяха обявени преди часове. Проектите на HBO и Netflix доминират в категориите, а за най-много отличия ще се борят „Чернобил“ и „Убивайки Ийв“. Заради пандемията от коронавирус церемонията ще се проведе при закрити врата, а победителите ще изнесат речите си виртуално.

„Много съм изненадан, че въобще ще имаме церемония“, казва водещият Ричард Айоад. „Чернобил“ и „Убивайки Ийв“ получиха цели 14 номинации и се превърнаха в най-номинираните сериали в историята на наградите. След тях е „Короната“ със седем номинации, следвана от „Fleabag“ и „Girl/Haji“ с по шест.

Фийби Уолър-Бридж и Джеми Деметриу са с най-много номинации в индивидуалните категории. И двамата получиха по три. Гленда Джаксън пък ще се бори за „БАФТА“ в категорията за най-добра актриса. Тя е на 84 години. Последната ѝ номинация е през 1972 година. Сериалът „Елизабет е изчезнала“ е първата телевизионна роля на Джаксън от 27 години. Тя се отказа от актьорството през 1992 година, за да започне кариера в политиката, но се пенсионира през 2015-а.

Гленда Джаксън

Снимка: БГНЕС

Джаксън ще се бори за статуетката със Сюран Джоунс, Джоди Комер и Саманта Мортън. В категорията за най-добър актьор попадат Джаред Харис, Калъм Търнър, Такехиро Хира и Стивън Греъм.

Интересното е, че някои от телевизионните шоута, които са номинирани са били спрени през годината. „Най-добрият танцьор“ беше прекъснато след втория си сезон, но все пак попадна в категориите. Шоуто е номинирано за първия си сезон, който се излъчи през януари 2019 година. Епизод от програмата на BBC, „Виктория Дербипир“, е номиниран за най-добър в категорията за репортажи.

По-рано през годината от BBC обявиха, че спират шоуто, за да спестят пари. Все пак, главният директор на телевизията изрази надежда, че подобно предаване ще намери своя втори дом.

Някои от големите имена обаче останаха без номинация. Андрю Скот, който успя да впечатли зрителите на „Fleabag“ не влезе в категориите. Същото стана с Оливия Колман, която влезе в ролята на кралица Елизабет II в сериала „Короната“. Предшественичката ѝ – Клеър Фой, беше номинирана преди, но не взе награда.

Тазгодишните награди „БАФТА“ ще бъдат излъчени онлайн на 31 юли.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари