IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Короната: Тайните братовчеди на кралица Елизабет, които са живели в психиатрия

17 ноември 2020 18 00

Нериса и Катрин Боуз-Лайън са приети в болница през 1941 година

Снимка: БГНЕС

Кралското семейство на Великобритания винаги е било едно от най-интересните за широката публика. Животът на всеки член минава под светлината на прожекторите и се наблюдава от милиони зрители по целия свят. Сватбените церемонии се предават във всичките континенти, а с всяка следваща интересът става все по-голям.

Историята на кралица Елизабет II и нейните наследници вдъхнови и направата на един от най-успешните сериали през последните години. В платформата Netflix се появи „Короната“, която вече може да се похвали и с четвърти сезон. Епизодите проследяват живота на Елизабет, която сяда на трона, след като баща ѝ умира внезапно. Постепенно младото момиче се превръща в жената, която ще управлява Великобритания повече от 60 години.

На 15 ноември „Короната“ излъчи своя четвърти сезон, който вече е достъпен в Netflix. В него феновете ще видят за първи път принцеса Даяна и Маргарет Тачър, които са изиграни съответно от Ема Корин и Джилиън Андерсън. Освен появата на две от най-известните жени в историята на Великобритания, „Короната“ разкрива и интересен детайл от живота на кралица Елизабет II.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

Сериалът се фокусира и върху живота на Нериса И Катрин Боус-Лайън, които са първи братовчедки на кралицата. Родени съответно през 1919 и 1926 година с тежки затруднения в образованието, малко известните кралски роднини са приети в психиатрична клиника в разгара на Втората световна война и остават там до края на живота си.

В трагичен обрат сестрите, които са дъщери на по-големия брат на кралица Елизабет Боуз-Лайън, са погрешно обявени за мъртви през 1963 година на страниците на книгата „Burke's Peerage“. Според Daily Express, кралското семейство разбира за съществуването на Нериса и Катрин чак през 1982 година, когато от психиатричната клиника изпращат писмо до кралицата майка.

„Заключени и пренебрегнати. Те са твоите племенници – дъщери на любимия ти брат“, крещи принцеса Маргарет (Хелена Бонъм-Картър) към своята майка (Марион Бейли) в напрегната сцена от сериала. Именно тогава бунтарката на кралското семейство е разбрала тежкото положение на братовчедите си. Добавя, че това е жестоко поведение, което напълно отговаря на безмилостното отношение, което самата тя изпитва в това семейство. В отговор кралицата майка казва на Маргарет, че е направила това, което трябва, защото е нямала избор. „Не бъди толкова наивна“.

Нериса и Катрин са приети за първи път в болница „Royal Earlswood“ в Съри през 1941 година заедно с още трима братовчеди, които също са свързани с кралицата – Идонея, Етелреда и Розмари Фане. Голямото викторианско заведение е открито от принц Алберт през април 1855 година, за да осигури комбинация от образование и грижи, „за да подготви пациентите, доколкото е възможно, за задълженията и удоволствията от живота“.

Докато във Великобритания от дълго време са се вихрели слухове за съществуването на Нериса и Катрин, едва през 1987 година вестник Sun потвърждава тези твърдения. През 2011 документалният филм „The Queen's Hidden Cousins“ още повече повдигна завесата, съобщавайки за медицинските картони на Нериса. В тях пише, че тя постоянно е издавала неразбираеми звуци, които често са били свързвани с бебешки думи.

Въпреки проблемите нито Нериса, нито Катрин никога не са забравяли своите кралски корени. „Ако кралицата или кралицата майка се появяваха по телевизията, те правеха реверанс – много кралски, много ниско до земята. Очевидно си спомняха за времето в двореца“, казва медицинската сестра Онел Брейтуейт в документалния филм.

Тя добавя, че Нериса и Катрин са били невероятни сестри. Въпреки че са имали проблеми с говора, те са посочвали към предмети и са издавали звуци. Според Брейтуйет, ако човек е познавал добре момичетата, той много лесно може да разбере какво се опитват да му кажат. „Беше много тъжно. Представете си какъв живот щяха да имат“. Медицинската сестра казва, че в днешно време сестрите са щели да получат логопедична терапия, която да им помогне да общуват по-добре.

„Те разбираха повече, отколкото всеки си мислеше“

Бившата главна сестра Дот Пенфолд казва във филма, че сестрите не са били трудни за обгрижване, но са били доста палави, все едно гледате малки деца. „Короната“ добавя още детайли към тази непозната кралска история, като показва Нериса и Катрин с вълнение да се взират в телевизора, където се вижда как кралица Елизабет (Оливия Колман) пристига на събитие в Лондон. След това двете сестри гордо стоят мирно за националния химн, преди да вземат лекарства от медицинската сестра.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

Въпреки че не е известно дали това събитие наистина се е случило в болницата, ясно е, че Нериса е починала на 22 януари 1986 година на 66 години, прекарвайки повече от 40 години под грижите на медицинския персонал. Тя е погребана на скромна церемония в Съри, а гробът ѝ е маркиран с с пластмасов кръст, на който просто е изписано „М11125 Боуз-Лайън“. На погребението са присъствали само служители на болницата.

Катрин умира 28 години по-късно, на 23 февруари 2014 година, след като се мести в дом за грижи в Съри. Причината е, че психиатричната клиника е затворена през 1997 година. Сега на нейно място е построена сграда с луксозни апартаменти. Катрин е погребана до сестра си, както и до останалите си братовчеди – Идонея, Етелреда и Розмари Фане.

Докато в документалния филм от 2011 година се посочва, че „няма данни някой от кралското семейство да е посещавал сестрите в болницата“, източник от Бъкингамския дворец казва пред The Mirror през 2012 година, че кралицата е много разстроена от тона на филма и добавя, че Катрин и Нериса са били посещавани редовно.

Малко след като историята излиза наяве през 1987 година, друга племенница на кралицата – Елизабет Ансън, казва пред BBC, че кралското семейство никога не се е опитвало да скрие съществуването на двете сестри. Според нея, голяма част от членовете на двореца са посещавали болницата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
Е, то поколения наред бракове между близки роднини, накрая водят до това. Да не мислите, че някой в началото харесваше Кейт или Меган (нея и сега не я харесват)? Но разбраха, че без свежа кръв са обречени.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар