IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Награди „Оскар“ – церемония по време на пандемия

19 март 2021 14 30

Най-важната нощ за Холивуд ще бъде доста различна от миналата година

Снимка: БГНЕС

Можете ли да си представите, че през февруари миналата година наградите „Оскар“ се проведоха с пълна мощ? Звездите седяха една до друга, фотографите и репортерите бяха наблъскани пред червения килим, а прегръдките и целувките не бяха забранени. Всичко това ни се струва като нещо странно, тъй като през последните 12 месеца живеем в свят, в който близостта е забранена, социалната дистанция е задължителна, а маските са любимият ни аксесоар.

Епидемията от коронавирус започна в Китай още през декември 2019 година, но светът се сблъска с нея през март 2020-а. Дотогава всичко си вървеше нормално, а киноманите имаха възможност да наблюдават за последен път традиционно раздаване на награди. „Оскарите“ бяха връчени през февруари, като никой не подозираше, че следващата такава церемония ще бъде проведена с множество ограничения и лимити на присъстващите.

На 15 март Ник Джонас и съпругата му Приянка обявиха номинациите за тазгодишните награди „Оскар“, като сред тях попадна и българката Мария Бакалова. Тя ще се бори за статуетката в категорията „Най-добра поддържаща женска роля“ за играта си в „Борат: Последващ филм“. Церемонията ще се проведе на 25 април, като само часове след разкриването на номинациите, президентът на Филмовата академия разкри, че събитието ще бъде предавано от няколко различни локации и ще съдържа строги правила за присъстващите.

Дейвид Рубин обяснява в имейл, изпратен до всички членове на Академията, че само номинираните, техният гост и презентиращите ще могат да присъстват на церемонията. „Въпреки че се надявахме пандемията да бъде зад гърба ни до месец април, здравето и безопасността на нашите членове и номинираните са най-важният ни приоритет и затова трябваше да вземем важни решения относно някои от най-очакваните събития покрай „Оскарите“, пише Рубин.

Той допълва, че в залата ще бъдат допускани само номинираните, техният гост и презентиращите. Останалите зрители ще трябва да си останат у дома и да гледат шоуто по телевизията. Именно затова тази година обикновените фенове няма да могат да се докоснат до най-бляскавата вечер на Холивуд. По традиция наградите „Оскар“ правят лотария, в която се разиграват няколко броя от златните билети за церемонията и всеки може да спечели един от тях.

В допълнение към тези ограничения, президентът обяви, че всички събития като „Балът на губернаторите“ и колективното гледане на събитието в Лондон и Ню Йорк ще бъдат отменени. По време на „Бала на Губернаторите“ цялата гилдия на Холивуд се събира на едно място, а победителите носят наградата си, за да им бъде гравирано името върху нея.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Тазгодишните награди „Оскар“ се сдобиха с няколко исторически номинации. Покойният Чадуик Боузман ще се бори за първа златна статуетка за играта си в Ma Rainey's Black Bottom, а Виола Дейвис добави още една номинация към вече рекордните си три, като това я превръща в най-номинираната чернокожа жена.

На церемонията ще чуем и доста повече женски имена от обикновено. За първи път две жени попадат в категорията за най-добър режисьор. Това са Клоуи Джао за Nomadland и Емералд Фенел за Promising Young Woman. Тази година за първи път ще видим наградата за хуманитарност да бъде връчена на двама победители – Тайлър Пери и Фондът за филми и телевизия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Наградите „Оскар“ ще бъдат раздадени на 25 април.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари