IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки отказа на принц Уилям: Netflix излъчва интервюто на Даяна пред Мартин Башир

30 октомври 2021 21 00

Разговорът се случва през 1995 година в предаването „Панорама“

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Платформата Netflix ще включи интервюто на принцеса Даяна пред Мартин Башир в следващия сезон на „Короната“.

Петият сезон на известната драма за кралското семейство ще съдържа един цял епизод, който ще се фокусира върху разговора на Даяна и Башир за предаването „Панорама“ през 1995 година. Тогава принцесата казва, че в брака ѝ с принц Чарлз има трима души, намеквайки за връзката му с Камила Паркър-Боулс.

Според Daily Mail, от платформата Netflix са вложили милиони за създаването на епизода, а източник споделя, че това ще е повратен момент в сериала. И докато множество фенове нямат търпение да видят как интервюто ще бъде показано от режисьорите и как то ще повлияе върху случващото се в „Короната“, то има един човек, който няма да е доволен от новината и това е принц Уилям.

Даяна Гети

Снимка: Getty Images

По-рано през годината херцогът на Кеймбридж нападна шокиращите тактики на Башир, с които той е успял да примами принцеса Даяна на интервю. Принцовете Уилям и Хари заявиха, че именно този разговор от 1995 година е „съсипал живота на мама“ и е помогнал за трагичното развитие на ситуацията, която завършва със смъртта на принцесата две години по-късно. Именно затова херцогът на Кеймбридж помоли това интервю никога повече да не се показва по телевизията или да служи като вдъхновение за разказването на различни истории, но от Netflix явно имат друго мнение.

„Създателите на „Короната“ виждат интервюто като важен момент в сезон пет. Според тях, бурният брак между Чарлз и Ди води принцесата до желанието ѝ да разкаже всичко в „Панорама“ и резултатът от това решение определя последните ѝ месеци. От Netflix правят огромна инвестиция в този момент. „Короната“ има репутация да се меси в истории, които кралското семейство не иска никой да знае“, казват източници от Netflix пред Daily Mail.

В телевизионно обръщение Уилям заяви, че интервюто в „Панорама“ няма никаква легитимност и не трябва да се излъчва повече. „То ефективно създаде фалшива новина, която в продължение на 25 години е била използвана от BBC и много други“, допълни херцогът.

Даяна Getty

Снимка: Getty Images

Според независим доклад, Мартин Башир е излъгал принцеса Даяна, за да я накара да даде интервюто. В документите се казва, че журналистът е „използвал ужасни методи“, които по-късно са били прикрити от „неефективно вътрешно разследване“, направено от Тони Хал, който по-късно се превръща в главен директор на BBC.

Ингрид Сюуард – главен редактор на Majesty Magazine, казва, че епизодът на „Короната“ с интервюто на Даяна ще бъде изключително разстройващ и единственият начин Уилям да се спаси от тези емоции е просто като не го гледа. Кралският коментатор Маргарет Холдър допълва, че всичко това не засяга само херцога на Кеймбридж, а е и доста унизително и за принц Хари.

Според източник, братът на Даяна – Чарлз Спенсър, твърди, че няколко престъпления са били извършени, за да се заснеме интервюто от 1995 година. Той казва, че сестра му е била оплетена в лъжите на Башир, който е успял да наложи манипулативен контрол върху нея. Чарлз допълва, че журналистът е използвал ужасяващи конспиративни теории, изнудване, измама и придобиване на собственост чрез измама.

Даяна Гети

Снимка: Getty Images

Мартин Башир е показал фалшиви банкови извлечения на Чарлз Спенсър, за да го накара да говори с Даяна и да я убеди да даде интервю. Журналистът призна за престъплението си, но отрече да е показвал документите на когото и да било.

Графичният дизайнер Мат Уийслър казва през 1996 година, че Башир го е помолил да фалшифицира банково извлечение, за да му помогне да спечели доверието на Даяна. Той допълва, че кариерата му е била разрушена, след като решава да каже истината, но от BBC го опровергават и го обявяват за лъжец. Два месеца след излъчването на интервюто, Уийслър твърди, че някой е проникнал в къщата му и дискът, в който е бил фалшивият документ, е бил откраднат.

Въпреки всички твърдения и признания през годините, чак през ноември 2020 година Башир беше признат за лъжец и манипулатор. Разследването критикува цялата BBC, както и бившият ѝ главен директор Тони Хал, затова, че са прикрили информация относно това как Мартин Башир се е сдобил с интервюто. След това Тони Хал напусна работата си в Националната галерия, а журналистът напусна телевизията, посочвайки като причина здравословни проблеми.

Даяна Getty

Снимка: Getty Images

В телевизионно обръщение, направено след присъдата през 2020 година, принц Уилям благодари на съдия Дайсън и екипа му за тяхната работа. „Хубаво е, че BBC приемат казаното от Лорд Дайсън, че техните служители са излъгали и използвали фалшиви документи, за да се сдобият с интервю с майка ми. Направили са зловещи и фалшиви твърдения за кралското семейство, които увеличиха нейния страх и параноя. Проявили са печална некомпетентност при разследване на оплаквания и притеснения относно програмата. Били са уклончиви в репортажите си пред медиите и прикриха това, което знаеха от вътрешното си разследване“, казва херцогът.

Уилям допълва, че Даяна е подведена не само от съмнителен репортер, но и от лидерите в BBC, които са избрали да погледнат на другата страна, вместо да зададат важните въпроси. „Аз и семейството ми смятаме, че това интервю в „Панорама“ няма никаква легитимност и не трябва да бъде излъчвано никога повече“.

Принц Хари подкрепи брат си и заяви, че културата на експлоатация и неетични практики е това, което е отнело живота на Даяна. Той благодари на всички, които са поели някаква отговорност и съжаляват за действията си. Все пак принцът отбеляза, че въпреки видимия ефект от порочните практики на някои медии, те продължават да лъжат и да разпространяват фалшиви новини. „Нашата майка загуби живота си, но нищо не се промени“.

В петия сезон на „Короната“ принцеса Даяна ще бъде изиграна от Елизабет Дебики, която заменя Ема Корин. „Духът на принцеса Даяна и нейните действия живеят в сърцата на толкова много хора. За мен е огромна чест и привилегия да се присъединя към този невероятен сериал, който ме завладя още от първи епизод“, заяви Дебики в официално съобщение.

В момента Netflix търсят и тийнейджъри, които да влязат в ролите на принцовете Хари и Уилям.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари