IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как една песен на рапъра Logic успя да спаси хиляди животи?

30 декември 2021 15 00

Парчето „1-800-273-8255“ е увеличило с 50% обажданията към спешната линия за превенция на самоубийствата в САЩ

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Депресията е един от най-големите проблеми на нашето общество. Човек рядко може да я забележи в околните, да я разпознае или пък да я лекува. Много от експертите я наричат „тихия убиец“ заради отказа на хората да говорят за състоянието или поради факта, че голяма част от обществото не признава депресията за сериозен проблем. Тя обаче е точно такъв и трябва да бъде приета като състояние, което засяга много животи.

Една песен насочи вниманието на всички именно към депресията, като успя да помогне за намаляването на самоубийствата в САЩ. Става въпрос за емоционалния сингъл „1-800-273-8255“ на рапъра Logic, който е изпълнен по време на музикалните награди на MTV през 2017 година. Числата не са случайно избрани, а всъщност са телефонния номер на горещата линия за превенция на самоубийствата в САЩ. Според организацията, след изпълнението обажданията към служителите са се увеличили с 50%.

Това обаче не е всичко. Преди няколко дни се появи ново проучване, направено от Британската медицинска асоциация, в което се твърди, че в допълнение към прибавянето на повече от 10 хиляди обаждания към организацията, песента е свързана с 5,5% намаляване на самоубийствата на младежи между 10 и 19 години.

Резултатът е бил постигнат в три различни времеви диапазона. Първите 34 дни след пускането на песента през април 2017 година, периодът след живото изпълнение през август същата година, както и след изпълнението на наградите „Грами“ през 2018 година.

„Да знам, че музиката наистина влияе на живота на хората, това ме вдъхнови да напиша песента“, казва Logic пред CNN. Допълва, че думите му идват дълбоко от сърцето и чрез тях се опитва да помогне на всички страдащи. „И фактът, че наистина стана така, е невероятен“, споделя още рапърът.

Според изследването, организацията Lifeline е получила повече от 10 хиляди допълнителни обаждания и е отчела намаляване на самоубийствата на хора във възрастовата граница между 10 и 19 години. Според Британската медицинска асоциация, самоубийствата са били с 245 по-малко в сравнение с други години по време на същия период на изследване.

Говорител на Lifeline потвърди, че обажданията към служителите на организацията са се увеличили с 50% веднага след изпълнението на песента по време на наградите на MTV. Според него, позитивното съобщение, предадено по цял свят, продължава да дава резултат.

„Предишни изследвания показват, че обажданията към Lifeline намаляват емоционалния дистрес и желанието за самоубийство у обаждащите се, докато други открития също показват, че медийното споделяне на истории за надежда и възстановяване също може да намали самоубийствата. Песента на Logic комбинира двете послания в едно и това ново проучване на Британската медицинска общност установява, че парчето е свързано с голямо увеличение на обажданията към Lifeline, както и с намаляване на самоубийствата“, казва говорителят Кейт Формикеле пред Billboard.

Един от авторите на изследването – Томас Ниедеркротенхалер, казва пред CNN, че известни и неизвестни личности могат да имат важна роля при превенцията на самоубийствата, ако споделят публично как се справят с кризисни ситуации и суицидни мисли. В доклада се посочва още, че песента на Logic вероятно представлява най-широкото и продължително съобщение за предотвратяване на самоубийствата, пряко свързано с история за надежда и възстановяване по целия свят.

В песента се разказва за мъж, който се бори със своите суицидни мисли, което го кара да се обади на горещата линия, вместо да отнеме живота си. Певицата Алесия Кара играе служителката, която приема обаждането. Песента прекарва цели четири седмици на върха в класацията Hot 100 на Billboard. Тя получава номинация за награда „Грами“ за песен на годината и най-добро музикално видео.

Ако вие или ваш близък страдате от депресивни мисли и състояния, свържете се с Телефона на доверието на Българския червен кръст – 02/81 64 892.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари