IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без американски филми в Русия

2 март 2022 15 00

Disney, Sony и Warner Bros. спират премиерите си в страната заради войната

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Безпрецедентната ситуация в Украйна засегна целия свят и накара много бизнеси да преосмислят връзките си с Русия. Спортните организации FIFA и UEFA решиха да изключат руските отбори от своите състезания, като турнирът Шампионска лига прекрати връзките с основния си спонсор Газпром. Руските банки зад граница не могат да оперират, след като им бяха замразени всички активи, а Швейцария наруши неутралния си статут за първи път от 500 години, за да накаже икономически Путин и страната му.

Сега и киното реши да се включи в конфликта, като отново застана зад Украйна. От Холивуд обявиха, че спират премиерите на свои филми в Русия, като продуценти като Disney, Sony и Warner Brothers замразяват отношенията си със страната за неопределено време. Това означава, че в следващите няколко месеца руснаците ще могат да гледат само руски филми по кината и платформите си.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roman Huzar (@romanhuzar)

Първи в това решение бяха от Disney, които доскоро имаха огромна фенска база в Москва. Всичко обаче се промени за секунди, след като компанията спря премиерата на анимацията „Мей червената панда“, която трябваше да излезе на 10 март. „Имайки предвид непровокираната инвазия в Украйна и трагичната хуманитарна криза, отлагаме премиерите на филмите си в Русия“, гласеше официалното съобщение на компанията.

Гигантът допълни, че ще работи с неправителствени организации, за да осигури незабавна помощ и други хуманитарни услуги на бежанците. Последвалите решения ще зависят от това колко дълго продължава войната в Украйна и какви жертви ще донесе тя на света.

Няколко часа по-късно от Warner Brothers подкрепиха решението на Disney и също се включиха в изолацията на Русия. Техният „Батман“ трябваше да излезе по кината в петък, но ще бъде изтеглен за неопределен период от време. „Заради хуманитарната криза в Украйна, WarnerMedia замразява премиерата на предстоящия си филм „Батман“ в Русия. Ще продължим да следим ситуацията и нейното развитие. Надяваме се на мирно разрешаване на тази трагедия“, казаха от компанията в официално изявление.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @twigbtb

Към бойкота се присъедини и Sony Pictures, чийто филм „Морбиус“ с Джаред Лето трябваше да излезе в Русия на 24 март. От компанията изразиха подкрепата си към всички, които са засегнати от кризата и се надяват трагедията да приключи скоро.

Засега не е ясно колко дълго ще продължи тази изолация, като следващите големи филми, които се очакват по руските екрани са „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“ на 14 април и анимацията „Лигата на супер животните“ на 19 май.

Новината за отказването на холивудските гиганти идва след съобщението на Netflix, че отказва да излъчва руска пропаганда в разрез със закон, който влезе в сила в страната на 1 март. Той изисква стрийминг платформите, които имат повече от 100 000 дневни потребители да предават 20 основни руски федерални телевизионни канала, много от които излъчват пропаганда от Кремъл.

„Имайки предвид настоящата ситуация, нямаме никакво намерение да добавяме тези канали към услугата си“, заяви говорител на Netflix пред The Hollywood Reporter. От платформата обаче отказаха да коментират дали войната е оказала влияние на разширяването им в Русия.

През уикенда от Украинската филмова академия започнаха петиция, в която молят за интернационален бойкот на руското кино и руските филми. Въпреки че не е основният, Русия все пак е важен пазар за холивудските проекти. През 2021 година той носи 601 млн. долара в сметките на американското кино.

През последните десет години пък Disney сериозно се фокусират върху руската аудитория, като правят филми за местния пазар. През декември беше пуснат The Last Warrior: A Messenger of Darkness. Той е третият от известната фентъзи поредица и се превърна в деветото най-касово издание на местния език за всички времена в Русия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари