IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непоказвани снимки на кралското семейство отиват на изложба

7 юли 2022 10 40

Животът на една монархия през обектива на обществото

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Серия от непоказвани досега снимки на британското кралско семейство ще бъдат представени на специална изложба тази седмица. Кадрите, поставени в замъка Кенсингтън, са направени от обикновени граждани, имали честта и щастието да се докоснат до кралските особи.

Снимките включват близък план на усмихнатата херцогиня на Кеймбридж, която получава букет с цветя след коледната служба в Сандрингам през 2014 година, докато друг кадър показва черно-бял образ на принца на Уелс, как язди кон по време на мач по поло в Оксфорд през 80-те години. Снимките са част от изложбата „Живот през кралския обектив“ на организацията Historic Royal Palaces, като ще бъдат включени и кадри на известните фотографи Норман Паркинсън, Ранки, Ани Лейбовиц и Сесил Бийтън.

Преди да бъде направена изложбата, от Historic Royal Palaces се обърнаха към феновете на кралското семейство по цял свят, за да ги помолят да изпратят своите снимки. Те трябваше да са заснети на официални събития, като особен интерес беше проявен към разходките на кралските особи. Папарашки кадри, заснети от публиката, на които членовете на семейството прекарват времето си насаме, не бяха приети.

Близо 1000 изображения са били изпратени след призива към обществеността. Ейми от Лондон, която прави снимката на Кейт в Сандрингам казва, че често ходи на официални събития на кралското семейство, за да ги види. Един от тези случаи е бил по Коледа, когато успява да направи милия кадър на херцогинята.

„Кейт разпитваше младо момиче за плановете ѝ за коледната вечеря и ѝ бяха дадени толкова много цветя, че едва ги държеше. Заслужаваше си да станем рано и да стоим на студа, за да направя точно тази снимка, която, според мен, показва естествената топлина и афинитет на Кейт към децата“, казва Ейми.

В избраните изображения е включена и кралицата, широко усмихната въпреки дъжда по време на откриване на театъра и галерийния комплекс The Lowry в Салфорд през 2000 година. Дейвид от Лийдс прави снимката и казва, че в този ден в валял проливен дъжд, а Нейно Величество току-що се била върнала от Балморал. „Попитах я дали е донесла шотландското време със себе си. Тя се засмя и каза, че поне кучетата го харесват“, разказва фотографът. Монархът също така е заснета с принц Филип да се возят покрай тълпи от доброжелатели в Дарби по време на сребърния юбилей през 1977 година.

Кралицата, облечена в яркожълто, и нейната дъщеря, принцеса Ан, са снимани да пътуват една до друга в карета през 2018 година. „Бях толкова доволна, че съм на точното място, за да уловя кралицата и принцесата, изглеждащи прекрасно и предчувстващи деня на състезания, който им предстои“, казва Лора, която е направила снимката.

Други снимки, разкрити по-рано в изложбата, включват кадър на кралицата и принц Филип, усмихнати на събитието Badminton Horse Trials през пролетта на 1980 година. Има и снимка на кралицата майка, която стиска букет цветя по време на изложението за цветя в Сандрингам през 1988 година. Включена е и трогателна черно-бяла снимка на принцеса Даяна по време на кралски ангажимент в Лондон през 1993 година.

Изложбата, която показва почти 200 години на кралска фотография, ще изследва твърдата формалност на викторианската епоха, високия блясък на снимките и спокойната неформалност на дигиталната ера. Работата на известния фотограф лорд Сноудън, който беше женен за принцеса Маргарет, също ще бъде показана, изобразявайки различна, понякога бунтарска, модерна и по-неформална страна на кралското семейство.

Изложбата ще може да бъде посетена до 30 октомври 2022 година и е включена във входната такса на двореца Кенсингтън.

Показаха за първи път маслен портрет на Даяна

Междувременно в изложбата Masterpiece Art Fair беше показан маслен портрет на принцеса Даяна.

На картината принцесата на Уелс носи рокля с халтер деколте от Катрин Уокър. Облеклото е част от подготовката за фотосесията и интервюто, което Даяна дава пред Vanity Fair през 1997 година. В крайна сметка, тя се появява в списанието, облечена с риза.

„Що се отнася до кралските рисувани портрети, изключително рядко е за художник да улови както публичния, така и личния характер едновременно. Рисунката на Нелсън Шанкс по уникален начин слива блясъка на Даяна с въздействащия патос на последните ѝ години. Почувствахме, че принадлежи към британската ни колекция и сме щастливи, че можем да я покажем в родния ѝ град“, казва галеристът Филип Молд.

Преди да попадне в изложбата, картината е била окачена в замъка Кенсингтън, където Даяна е живяла с принцовете Уилям и Хари. Малко по-късно е преместена в семейния ѝ дом в Нортхемптъншър. По-рано през годината картината бе продадена за 201 600 долара, което е с 10 пъти повече от предполагаемата цена.

Според списание People, Даяна е имала повече от 30 срещи в студиото на Шанкс, за да се получи картината, която ще продължи да служи като урок за по-официална, „пълнометражна“ работа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари