IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрю Гарфийлд: Въздържал съм се от храна и секс заради роля

24 август 2022 10 50

Става въпрос за играта му в „Тишина“

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Така нареченият „Методът“ в актьорското майсторство е набор от техники за обучение и репетиции, формулирани от редица театрални актьори, които се стремят да насърчат искрените и изразителни емоции на сцената. Постепенно това се пренася и в киното, като все повече актьори и актриси правят всичко възможно, за да се превъплътят по-добре в ролята си.

Едни от най-известните примери за „Методът“ са Джаред Лето като Жокера в „Отряд самоубийци“, Лейди Гага като Патриция Реджани в „Домът на Гучи“ и Джереми Стронг в „Наследници“. Всичките те толкова много се сливат с ролята си, че после трудно излизат от нея, като признават, че дори по време на почивките между снимките не са сваляли костюмите и грима на героя.

През годините голяма част от критиците изразяват негативно мнение към „Методът“, защото, според тях, актьорите остават белязани за цял живот и често изпадат в депресия след приключването на ролята си. Други посочват, че голяма част от ролите изискват прекалено посвещаване, включително драстично отслабване, некъпане в продължение на седмици или пък пристрастяване към вреден навик.

Андрю Гарфийлд обаче е тук, за да защити този вид техника, признавайки че също я е пробвал за ролята си в „Тишина“ на Мартин Скорсезе от 2016 година. Актьорът, който в момента промотира новия си сериал Under the Banner of Heaven, участва в подкаста WTF, където разкрива повече за „Методът“ и от какво е трябвало да се откаже заради ролята си на Себастио Родригес.

Гарфийлд споделя, че се е отказал от храна и сексуални дейности, за да се превъплъти по-добре в йезуитския свещеник, базиран на истинския мисионер Джузепе Киара. Въздържанието от секс продължило шест месеца, като през това време често се подлагал и на строг фастинг.

„Беше много готино, човече. Имах няколко доста луди и странни преживявания, защото гладувах и не правех секс през това време“, казва актьорът. Допълва, че в общественото пространство има доста неясноти относно това какво точно означава „Методът“. Според него, това не означава да се държиш гадно с хората на снимачната площадка, ако играеш такъв персонаж пред камерата.

„Всъщност става дума за това да живееш истински при въображаеми обстоятелства и в същото време да бъдеш мил с останалите хора. Да си нормално човешко същество и да можеш да излезеш от ролята, когато трябва, или да останеш в нея, когато искаш“, казва Гарфийлд.

Разговорът за методичното актьорско майсторство възникна, когато Андрю беше попитан дали е направил някакъв тест през 2005 година за адаптацията на Майкъл Чабон „Приключенията на Кавалер и Клей“. Там Гарфийлд си партнира с Райън Гослинг, като това е дебютът му пред камера, след като той започва кариерата си на театралната сцена.

„Той беше жив, не се интересуваше да прави едно и също нещо постоянно. Той слушаше и разбираше, беше спонтанен, изненадващ“, казва Андрю за Гослинг. Допълва, че е имал чувството, че снима сцена с диво животно, което във всеки един момент може да скочи и да те убие. Точно това обаче го е привлякло към начина на игра на Гослинг.

Гарфийлд започва работа с Грета Сийкат, която е треньорка по актьорско майсторство на Райън. Заедно с нея, той се подготвя за ролите си в „Офицери и пешки“, „Сделката на доктор Парнасъс“ и „Социалната мрежа“.

Според актьора, хората, които критикуват методичното актьорско майсторство, не разбират неговата същност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари