IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магазините на Louis Vuitton се покриха с точки в чест на японска художничка

19 януари 2023 08 40

Творчеството на Яйои Кусама е най-продаваното в света

Снимка: Getty Images

Снимка: iStock

Модната компания Louis Vuitton превърна много от своите магазини в художествени пана в чест на художничката Яйои Кусама и нейните страхотни полка точки.

За да отбележи най-новото си сътрудничество с артистката, луксозната дизайнерска марка превърна магазините си в големи градове по света в храмове на емблематичната естетика на Кусама. Прекрасните артинсталации се появиха в Ню Йорк, Лондон и Париж, като някъде дори бяха допълнени от роботи и изображения на художничката.

Най-впечатляващото преобразяване беше на Шанз-Елизе в Париж, където магазинът на Louis Vuitton не само беше покрит с цветни точки, но върху него се появи и кукла на Кусама в истински размер. Тя е поставена върху покрива на сградата и сякаш рисува точките по предната ѝ част.

Интересните артинсталации бяха в чест на втората колаборация между Яйои Кусама и Louis Vuitton, като в рекламните кампании участват модели като Бела Хадид и Жизел Бюндхен. Артикулите, които са покрити с емблематичните точки, включват чанти, панталони, обувки и други тоалети с марката Louis Vuitton.

„Демонстрирайки опита на Louis Vuitton, чрез иновативната техника на сериграфията се възпроизведоха щрихите на Кусама, давайки поразително реалистичен ръчно нарисуван 3D ефект. Приложени на ръка, една по една, различни по размер метални полусфери оживяват в колекция от артикули със зашеметяващ огледален завършек“, се казва в официалния сайт на френската модна къща.

На една от страниците, промотиращи колекцията, е включен и цитат от 93-годишната художничка, която доброволно живее в психиатрична клиника в Токио от 1977 година насам. „Решена съм да създам свят на Кусама, в който никой досега не е стъпвал“, казва тя.

Докато в Париж Кусама „рисува“ точки по сградата на Louis Vuitton, то в Ню Йорк неин робот-двойник „рисува“ картина от вътрешната страна на магазина в Горен Ийст Сайд. В Токио пък се появи лицето на художничката, покрито с точки. Нюйоркчани също така имат възможността да пазаруват в специално създадено пространство, в което са заобиколени от огледални топки, напомнящи на популярната артинсталация на Кусама, наречена Infinity Mirror Rooms.

Коя е Яйои Кусама?

Яйои Кусама е родена в японския град Мацумото през 1929 година. Обичала да рисува, но родителите ѝ били твърдо решени да не ѝ позволяват да стане художничка. Всяка една нейна рисунка е била късана от майка ѝ, но това просто мотивира момичето да прави още и още. Когато не можела да си позволи да си купува материали за изкуството, тя използвала кал и стари чували, върху които да рисува.

Когато е едва на 10 години започва да получава халюцинации. Разказва, че първата се случила, когато била в цветно поле и изведнъж всички растения започнали да ѝ говорят. „Главите на цветята бяха като точки, които се простираха докъдето ми стигат очите“, спомня си Кусама. Именно така започва и манията по точките, които впоследствие ще я превърнат в истинска сензация.

Мести се в Ню Йорк през 1958 година, след като изучава нихонга – традиционна японска живопис – в училището за изкуства и занаяти в Киото. Разочарована от живота си като жена в Япония, художничката нарича обществото в родната си страна „твърде малко, сервилно, феодалистично и презрително към жените“. Постепенно набира огромна популярност в Ню Йорк с картини, включващи голи хора, върху които са изобразени ярки цветни точки.

През 1963 година Кусама започва да създава своята серия стаи Mirror/Infinity. Те са направени чрез използването на стени, облицовани с огледално стъкло и десетки различни осветени висящи предмети – от неонови цветни топки до малки цветни светлини и големи висящи фенери. Зрителят трябва да застане на малка платформа, а ефектът създава усещането за безкрайност, тъй като обектите се отразяват милиони пъти в огледалата.

Брад Пит се справя с проблемите като прави скулптури

Скандално поведение: Активисти хвърлиха супа по Слънчогледите на Ван Гог

През годините Кусама става жертва на множество проблеми, включително и плагиатство от мъже художници в Ню Йорк. Те печелят слава на неин гръб, а тя остава сравнително неизвестна. Това, съчетано с финансова несигурност, я кара да направи няколко опита за самоубийство. Един от тези опити се случва, след като семейството ѝ публично обявява, че се срамува от нея заради голотата в изкуството ѝ и начина ѝ на живот.

Кусама се завръща в Япония през 1973 година, където доброволно постъпва в психиатрична клиника, където живее и до днес. Студиото ѝ се намира на кратко разстояние от болницата, където тя продължава да работи по различни артпроекти, както и да развива своята литературна кариера чрез романи, поезия и автобиография.

В момента Кусама се смята за един от най-емблематичните живи художници в Япония и е най-продаваната жива художничка в света.

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари