IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандално поведение: Активисти хвърлиха супа по Слънчогледите на Ван Гог

14 октомври 2022 18 00

Опитът им да съсипят картината не беше успешен

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

През годините сме ставали свидетели на множество смели действия от страна на активисти, борещи се за по-добро бъдеще на света. Почти винаги съм подкрепяла тези групи, защото знам, че мисията им е безкористна и се опитват да създадат по-зелен, по-чист и по-безопасен живот за бъдещите поколения. Но когато се посяга на културно наследство от световна величина, границата ми на приемственост е премината.

Две активистки от групата Just Stop Oil сътвориха истински скандал в света на изкуството, опитвайки се да съсипят една от най-емблематичните картини в цял свят. Те хвърлиха доматена супа върху Слънчогледите на Винсент Ван Гог, изложени в Националната галерия в Лондон.

В началото всичко изглежда съвсем нормално, като момичетата спокойно се разхождат из галерията, разглеждайки експонатите. Никой не вижда нищо нередно. В момента, в който застават пред картината на Ван Гог обаче нещата ескалират. Една от дамите изважда консерва с доматена супа, отваря я съвсем спокойно и излива съдържанието върху картината, оценена на няколко милиона паунда.

И ако си мислите, че дамите ще побягнат гузно, помислете пак. Те най-безцеремонно се допират до стената, обръщайки гръб към картината и с високо вдигната глава чакат своето наказание. Очевидно не ги интересува, че са съсипали едно от световните наследства в изобразителното изкуство.

Активистките, които носят тениски на Just Stop Oil са идентифицирани като 21-годишната Фийби Плъмър и 20-годишната Ана Холанд. За тяхно нещастие и наше щастие, картината на Ван Гог е защитена от стъкло, така че супата на двете момичета не достига до платното. Все пак от галерията уточняват, че има леки щети върху рамката.

Ана и Фийби вече са в ареста с криминални обвинения. Те, както всички останали посетители, са били изведени от сградата, а залата със Слънчогледите е била затворена.

„Кое струва повече? Изкуството или живота? Струва ли повече от храната? Струва ли повече от справедливостта? За кое ви е грижа повече – за защитата на една картина или за защитата на нашата планета и хората ѝ?“, казва Фийби във видео. Причината да използва супа за заливане на Слънчогледите момичето обяснява с факта, че много семейства нямат възможност да си платят отоплението, дори за да си стоплят една супа.

От полицията заявиха, че това е напълно неприемливо поведение, което няма да бъде толерирано. Това беше поредната проява от страна на Just Stop Oil, които от няколко дни протестират и затварят ключови пътища в Лондон.

След скандалното поведение в галерията, екологичната организация заяви в официално съобщение, че това няма да бъде единичен случай, а част от съпротивата им срещу криминалното правителство и геноцидните му проекти. „Нашите поддръжници ще се завърнат – днес, утре и следващия ден, и дните след това, докато исканията ни не бъдат удовлетворени. Никакъв нов петрол и газ във Великобритания“, пишат от Just Stop Oil.

„Слънчогледи“ е втората най-известна картина на Ван Гог, която беше набелязана от групата. Двама активисти се залепиха за неговите „Праскови в цвят“ от 1889 година, изложени в галерия Courtauld в края на юни.

Нарисувана в Арл в южната част на Франция през август 1888 година, картината на Ван Гог показва петнадесет слънчогледа, стоящи в жълта саксия на жълт фон. Творбата е и втората от Националната галерия, избрана като мишена за протестна акция на Just Stop Oil. Двама поддръжници се залепиха за The Hay Wain на Джон Констабъл на 4 юни.

Преди това групата се насочи към пейзажна картина на Хорацио МакКълок с името „Сърцето ми е в планините“, намираща се в художествената галерия и музей Kelvingrove в Глазгоу, както и 500-годишно копие на „Последното лято“ на Леонардо да Винчи в Кралската академия в Лондон.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари