Има хора, които отиват на морето не толкова, за да хванат тен, а за да релаксират с книга в ръка. Те обожават водата, но още по-голям кеф им прави да започнат плажуването с някое любимо четиво или да посрещнат залеза с него.

Благой Иванов, редактор в издателство „Сиела“, дава за пример три книги, които са подходящи за плажа“:

1. „Страшни приказки за мрачни вечери“ на Алвин Шварц

Тази книга е първа част от една интересна трилогия, която се явява преразказ на Шварц, който е съавтор. „Любопитното при нея е, че тя не е само събирателна фолклорна книга, а включва също градски легенди, стихотворения и има илюстрации на Стивън Гемъл, които са малко по-шокиращи за някои читатели“, коментира пред Bulgaria ON AIR редакторът.

„Книгата е измислена, за да бъде представена на деца. Идеята е да бъде в услуга на детското бягство от реалността“, каза още той и уточни, че в нейния край има няколко приказки, които са изцяло хумористични.

„Когато едно дете прочете една такава книга, то ще бъде много по-подготвено за живота“, посочи Иванов.

2. „Масклин“ на Тери Пратчет

Тази книга разказва за раса от малки човечета, които са се внедрили в човечеството, но ние не знаем за тяхното съществуване. „Много е забавен начинът, по който фактите живеят в техния свят и преобръщат тяхното общество, което е прекрасна алегория на просвещението“, обяснява редакторът.

Масклин, на който е кръстена книгата, е основният герой на действието. Той е спасител за номите (малките човечета). „Книгата може да се разглежда и като критика на религията, но смятам, че има малко по-общо послание“, каза още Иванов.

3. „Между лъжите“ на Мишел Адамс

Ако обичате трилъри, този ще ви допадне, защото изследва темата за фалшивата памет. В него се разказва за една жена, която е забравила коя е и с помощта на различни хора се опитва да си върне спомените. „Ако има нещо, което може да те заблуди най-много на този свят, това си ти самият“, каза редакторът и уточни, че вътре има още мистерия и любовен елемент.

Какъв жанр книга да изберете за почивката?

„Докато четеш тази книга, не се чувстваш глупав. Четеш изключително неангажиращо, а като я завършиш, се чувстваш наистина разтоварил се, което е ценно“, добави Иванов.

Според редактора, четенето на трилър е подходящо рано сутрин, защото действа като кафе – човек може да се събуди с него.