IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо мъжете шефове са предпочитани и от двата пола?

15 декември 2019 13 00

Дискриминацията все още е жива и в професионалната йерархия

Защо мъжете шефове са предпочитани и от двата пола?

От години дискриминацията на работното място е гореща тема, срещу която усилено се борят обществата. Уви, към днешна дата все още по-голямата част от мъжете и жените предпочитат да работят за шефове от мъжки пол.

Каква е причината?

Мъжете шефове са предвидими и познати. Мъжете по-лесно припознават шеф от същия пол, защото го чувстват близък. За тях жените все още са подчинени на стереотипа „свръхемоционални и непредвидими“. Изглежда, че доста жени също вярват в този стереотип и дори припознават себе си в него, което ги кара в професионален план да искат мъже за шефове.

Генерализацията е жива

Като говорим за стереотипи, няма как да не споменем генерализирането като феномен, който все още е жив. Ако някой от двата пола има общо работен опит с ръководител от женски пол, то глобално пренася това си усещане и възприятие върху всички жени шефове. Интересното е, че това не работи така, ако са имали мъж шеф-гадняр.

Наложен погрешен образ в публичното пространство

Жените често не са взимани насериозно, защото в медиите информацията спрямо лидери жени и техните постижения се описва по различен начин, спрямо подобни събития, извършени от мъжка фигура. Например често акцентът при описване на жена лидер е върху дрехите ѝ, маниерите ѝ, личния ѝ живот, което по някакъв начин подкопава авторитета ѝ и тежестта ѝ в сферата, в която работи и трупа успехи.

Завишени стандарти за жените

Жените очакват шефовете им от женски пол да са грижовни, мили, приятелски настроени и разбиращи. Те очакват да имат повече от професионални отношения с тях и да си споделят лични неща. И когато очакванията им не са оправдани и съответната дама на ръководна позиция избухне или се опита да ги командва, се настройват срещу нея.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари