IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взаимоотношения и пари

26 ноември 2012 13 00

Това са двете страни на една и съща монета

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мъжът печели 100 лева на покер и реакцията му е: "Хайде да излезем на ресторант!" Жена му с ужас казва: "Ти луд ли си?! А парите за ипотеката?!"

Това е, често срещан пример за двама души, които имат съвсем различно усещане за парите. Някои хора са разумни, други харчат безотговорно, а трети са си направо скъперници. А скъперник и прахосник в една къща си е направо невъзможна мисия!

Не е чудно, че боравенето с пари е една от основните причини за конфликти в двойките. Това е така, защото за добро или за лошо, начинът, по който всеки човек се оправя с парите, е отражение на неговия характер.

Много съпрузи водят истински финансови борби, които понякога са пагубни за връзката. Ето защо в някои случаи е по-добре да разделите финансите и бюджета си по равно.

Ето и защо:

Разделението на труда

Забелязали ли сте, че парите и контролът вървят ръка за ръка? В крайна сметка, партньорът който носи повече пари вкъщи, често е и човекът, който взима всички важни решения. В този случай другият човек (най-често жената) се чувства като онеправдан платен работник, който върши цялата домакинска работа за да си изкара пари за фризьор. Важно е да заявите на вашия мъж, че доходите са си доходи, но задълженията вкъщи трябва да се поделят между вас в някакво съотношение, така че да има и за двамата.

Дълговете

Надхвърлянето на месечния бюджет е сериозен проблем в отношенията на двойките. Повечето хора искат да си харчат парите, които са изкарали, според личните си виждания и това може да ги направи доста дефанзивни, ако половинката им ги критикува за това, което са решили да си купят, въпреки че имат ипотека и кредит.

Ако вие сте човекът вашата връзка, който прави излишните харчове, може би е е време да се замислите дали си струват конфликтите. Трябва да се опитате да овладеете склонността си към импулсивни решения и покупки, за да запазите мира вкъщи.

Сметките

Ако във вашето домакинство има борба кой да плати или по-точно да не плати сметките, това никак не е добре. Особено, ако заради това съревнование редовно изпускате крайните срокове за плащанията. Това действа стресиращо и е форма на самомъчение. Плюс това така можете да се задълбаете в дълбока яма от неплатени сметки, които ще стават все по-трудни за оправяне.

Отношението към парите в отражение на характера

Помислете за това как управлявате парите си. Често това е отражение на личността ви. Ако прекалявате с харченето, може би ви е време за промяна и самоанализ. Колкото повече се замисляте за причините защо прекалявате с пръскането на пари, толкова повече ще бъдете в състояние да сложите в ред живота си и да спрете да действате импулсивно. Може би причините се крият в някаква несигурност, в някаква потребност за щастие или начин за лекуване на депресия. Замислете се.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари