Честно да си кажем, най-любимата ни част от лятото не е свързана с морето или късите ръкави, а със сочните плодове, които се появяват в градината или на пазара. За щастие, част от нас имат удоволствието да отглеждат собствени сортове плодове и зеленчуци и да са сигурни в техния произход и начин на грижа.
Един от най-дългоочакваните моменти е появата на ягодите, които хем се крият сред листата си, хем лекичко се подават, за да покажат, че са готови за откъсване. Червеният им цвят ни привлича отдалече, а вкусът им остава задълго в сетивата ни. Този плод се счита за най-силния афродизиак, а истории от древността разказват, че мадам Талиен се е къпала в прясно изцеден сок от ягоди, за да запази красотата си.
Снимка: iStock
Ежедневният прием на ягоди укрепва имунната система и успешно бори вирусите и инфекциите. Те са добър източник на витамин C, калий, калций, магнезий и други витамини. В състава им влизат киселини като лимонена, салицилова и ябълчена, които подпомагат храносмилането.
Разбира се, те, както и черешите, са хубави не само в суров вид. От ягоди може да направите чудесно сладко, което е перфектната добавка към всяка закуска. Рецептата е много лесна и изисква минимално количество продукти.
Как да приготвим сладко от ягоди
Продукти:
2 кг ягоди
1 кг захар
2 ванилии
1/2 чаена чаша вода
1 чаена лъжица лимонена киселина
Начин на приготвяне:
И тук, както и при сладкото от череши, първата ви работа е да изберете правилните продукти. За най-вкусната формула ще са ви нужни добре узрели дребни ягоди. Заложете на българското, защото нашите сортове са подходящи за бурканчетата и ще успеете да съберете повече плод. Ако ви се наложи пък да работите с по-големи ягоди, може спокойно да ги нарежете и така да ги приготвите.
Снимка: iStock
В голяма тенджера смесвате водата, захарта и ванилиите. Оставяте сиропа добре да заври и тогава добавяте ягодите. Когато варите сладкото ще забележите, че се получава пяна, която трябва да премахнете. По принцип, продуктът трябва да е готов след около час, но ако не ви харесва гъстотата му, може да продължите да варите до желания резултат.
След като сте постигнали мечтаната консистенция, добавяте лимонената киселина и варите за още 3 минути. Премахнете тенджерата от котлона и започнете да пълните сладкото в буркани докато още е топло. Затворете добре бурканчетата и ги обърнете с капачката надолу, за да стегнат.
Ако се чудите как да набавите необходимите продукти – направете го онлайн ТУК.