IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черен петък: Наръчник на начинаещите в пазаруването

18 ноември 2020 11 00

Ето няколко съвета, които ще са ви от полза

Pixabay

Както всяка година, тази също няма да мине без така дългоочаквания Черен петък. Стартирал за първи път в САЩ, той винаги се провежда след Деня на благодарността. 

Тази година „Black Friday“ или казано на български „Черния петък“, ще бъде доста по-различен не само за нас, а и за хората по целия свят. Заради пандемията, много търговски обекти ще останат затворени или пък ще допускат само определен брой клиенти за даден период от време (при строга дистанция), за да няма струпване. Предполага се, че основните покупки на хората ще се осъществят онлайн – не само заради социалното дистанциране, а и поради факта, че този начин е най-предпочитан от март насам, защото намалява риска от заразяване с коронавирус. Но като познаваме манталитета на някои хора, едва ли ще се избегнат тълпите пред и в магазините, образували се поради някоя супероферта.

Всяка година любимите ни магазини за дрехи, обувки, хранителни стоки, техника и други, пускат какви ли не намаления. Някои вече започнаха още преди да дойде Черният петък и ще продължат поне седмица след него. Колко изгодни са обаче, това е друг въпрос. Под широко разпространената реклама, че артикулите са с 20, 30, 50 и повече процента по-евтини, човек може да се излъже и да вземе нещо доста по-скъпо. Това се случва най-вече, когато човек няма предварителна подготовка и вярва „сляпо“ на етикетите. Така например нещо, което в продължение на няколко месеца е било 10 лв., изведнъж се предлага за 15, 20 и нагоре. И ако потребителят не е запознат с това, ще си мисли, че е направил най-изгодната си сделка.

Черен петък 2020: Наръчник на начинаещите в пазаруването

Черен петък,  

Pixabay

Всеки може да се възползва от намаленията по време на Черния петък и да си тръгне от магазините или да закупи онлайн неща, които си струват инвестицията. Това може да се получи, ако следва няколко основни правила като начинаещ: 

1. Разгледайте рекламите и приложенията

Пощата ви пред дома сигурно се пълни със списания всеки ден. Обичайно всички ние ги хвърляме и ги разлистваме само ако следим по-изкъсо промоциите в отделните вериги или ни трябва нещо конкретно.

Сега, дни преди Черния петък, запазете повечето списания и отделете малко време, за да им обърнете внимание. Може с химикалка или маркер да оградите каната за пречистване на вода, от която имате нужда или някаква техника, от която се интересувате. При разглеждането на следващото списание може да видите дали предлагат същите и да сравните цените. Подобно сравнение ще направите и сдруги продукти, като отворите и популярни приложения с най-търсените брошури.

Ще се информирате за специалните отстъпки, ако разполагате с приложенията за Android и iOS, които много вериги започнаха да пускат. Ако ги следите по-отрано, ще добиете и по-голяма представа за цените и дали наистина те ще паднат за идването на Черния петък.

Черен петък,

Pixabay

2. Ориентирайте се из стоките, вижте качеството им

Познаването на продукта, неговата страна на произход, характеристики и качество, ще ви помогне да направите добра сделка. Ако искате сешоар или пък телевизор, не гледайте само кой има най-ниска цена, а направете по-голямо проучване за това струва ли си инвестицията.

Един телевизор от 250 лв. може да е евтин, но да се развали след няколко месеца, докато подобен на него, но от доказан производител, да е с 50-80 лв. по-скъп.

3. Сравнете цените

Освен чрез събраните брошури и приложения, всеки може лесно да сравни цените на отделни артикули, използвайки специални сайтове. Те разполагат с няколко различни опции и много бързо и лесно ще научите не само характеристиките на продукта, а и това дали той има гаранция, колко струва в магазина до вас или в подобен на него, но в съседния квартал.

Ако предпочитате да пазарувате онлайн, преценете колко ще ви таксуват за доставка. Според размера и теглото на стоката, може да сравните и цените на куриерските фирми, които работят във вашия район.

пазаруване -

iStock

4. Планирайте къде ще пазарувате

Ако се информирате за нещата предварително, ще имате и готов план къде да пазарувате и с какво точно да си тръгнете. Понякога се случва така, че от обикаляне, може да изпуснете най-хубавите намаления или да отидете на място, където бързо са развзели десетте бройки от кафе машината, от която се нуждаете.

Добре е да заложите на търговски обект, който не е на централно място, защото вероятността там да има много хора е голяма. Също така, ако пазарувате по интернет, времето, в което ще направите поръчката също е от голямо значение. В края на деня шансовете да имате успешна покупка са по-малки.

Направете си списък с магазините и стоките във всеки, към които искате да се насочите. Също така помислете за това къде може да паркирате и по какъв начин да се придвижите най-бързо до тях.

5. Запознайте се с правилата за магазините

Познаването на политиката на магазина е едно от нещата, което също ще допринесе за вашето безпроблемно пазаруване. Ако поръчвате онлайн, винаги четете условията. Може да ви се наложи да върнете нещо, защото не сте уцелили номера си, а изведнъж да се окаже, че това е невъзможно.

В интернет има много малки сайтове, които предлагат евтини стоки, някои от които са със съмнително качество. Те желаят да ги продадат, като след това не ги интересува, че вие сте недоволни. Поисквайки да ги смените или върнете, вероятността да ви откажат е голяма. Ето защо преди да поръчате нещо, прочетете какви условия за връщане има търговецът, кой поема доставката и други.

пазаруване, семейство,

Pixabay

6. Винаги изисквайте касова бележка

В днешно време много хора използват намаленията, за да купят подарък за имен или рожден ден, както и за предстоящите празници. Затова винаги трябва да разполагат с касова бележка и да попитат дали евентуално могат да върнат онова, което са избрали.

Винаги изисквайте касова бележка или гаранция, за да може в случай, че изборът ви не се хареса на получателя, да го смените.

Какви продукти да купите на Черния петък и кои е по-добре да подминете, вижте в следващите ни материали.  

пазаруване онлайн

Pexels

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари