IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празници 2020: Доктор Оз споделя своите съвети за безопасно празнуване

23 декември 2020 15 00

Известният водещ с ценни наставления преди Коледа и Нова година

Снимка: iStock

Подарете си една здрава и безопасна Коледа.

Празничният сезон през 2020 година ще изглежда съвсем различно предвид продължаващата пандемия от коронавирус. И въпреки че всички ние се дистанцираме социално през последните 9 месеца, това може да е първата Коледа, в която няма да се съберем с цялото семейство около масата или пък не сме присъствали на тържественото откриване на коледното дърво в центъра на родния си град.

Все пак е възможно безопасно да отбележите предстоящите празници с най-близките си хора. Това обаче не означава, че няма да има правила, които е добре да следвате, за да предпазите себе си и останалите от заразяване с коронавирус. „Искам да отбележите Коледа и Нова година като всеки друг празник, но по-безопасно“, казва доктор Оз пред E!News. Той добави, че е наш дълг да се насладим на светлите дни, но да го направим по начин, който е социално отговорен, така че всички около нас да бъдат защитени.

Коледа -

Снимка: Pexels

Но с толкова много несигурност през последните месеци планирането на семейно събиране може да бъде стресиращо и да отнеме магията от празника. Освен че трябва да мислим за защита от коронавируса, много от нас ще бъдат нагърбени и със задачата да приготвят вкусна вечеря, която трябва да е съобразена с всички на масата. Признайте си, имате поне един човек от семейството, който ще бъде на диета по Коледа, няма да яде месо, млечни продукти или пък ще иска точно определена температура и консистенция за своето ястие.

За да ви помогне с въпросите, които може да имате относно предстоящия празничен сезон, д-р Оз споделя осем съвета и най-добри практики, които трябва да следвате.

1. Бъдете информирани

Най-важният съвет, който д-р Оз споделя пред E!News, е да знаете как се разпространява вирусът, за да можете да избегнете малките клопки по време на празничния сезон. Както той обяснява, COVID-19 се предава чрез малки капчици течност или се аерозолира. Това означава, че лети във въздуха като облак, все едно току-що сте издишали цигарен дим.

2. С кого е добре да празнувате?

Д-р Оз планира да покани най-близките си хора, които не са уязвими. Ще се въздържи да приема възрастни или роднини от рискови групи, обяснявайки, че не иска да ги поставя в малка, лошо проветрива стая. Според него, именно това е рецептата за разпространение на вируса.

3. Предпразнична подготовка

Ако планирате да присъствате на малко събиране преди Коледа, д-р Оз препоръчва да направите всичко възможно, за да сте сигурни, че сте защитени. Той съветва да не ходите в твърде населени места като търговски центрове, фитнес зали или обществени басейни, защото може да се превърнете в безсимптомен носител на коронавируса. Разбира се, най-добрият вариант е 14 дни преди Коледа да спазвате социална дистанция и да намалите контактите.

4. Как да пътуваме безопасно?

Ако ви се налага да пътувате преди празниците, д-р Оз има няколко мъдри думи, които ще ви помогнат да се успокоите. „Не се тревожете за самолета или каквото и да е превозно средство, защото екипажът се грижи въздухът вътре да е добре вентилиран, за да сте в безопасност“, казва известният водещ.

пътуване, жена

Снимка: Pixabay

Все пак той препоръчва да внимавате докато сте в чакалнята. Задължително е да носите маска, която да покрива носа и устата ви, да стоите далеч от останалите пътници и да спазвате лична хигиена, ако решите да хапнете нещо преди тръгване. Звучи елементарно, но много хора забравят тези три неща, което може да доведе до неволно заразяване с коронавирус или други инфекции.

5. Организирайте партито на открито

Ако имате възможност, направете събирането с роднини на открито. По този начин има по-малък шанс от заразяване. Според д-р Оз, рискът от предаване на коронавирус на открито е само 5%, което е много по-малко, отколкото в закрити помещения.

Ако времето не позволява парти на открито, то водещият съветва да отваряте често прозорците и вратите, за да проветрявате стаята. Той също така настоява да проверите вентилационните си системи и да филтрирате дома си.

6. Здравословна храна

Един лесен начин да помогнете за повишаване на имунитета си е да добавите съставки, които имат ярки цветове. Причината за тези нюанси е големият процент антиоксиданти, които са полезни за организма. Плодовете и зеленчуците, например, съдържат такива вещества в кората си. Според д-р Оз, антиоксидантите помагат на тялото да се справи с възпалението, което се получава, ако се заразим с COVID-19.

Коледа -

Снимка: Pexels

Чудесен вариант за зеленчук, който да добавите към Коледната вечеря, са гъбите и листните зеленчуци.

7. Спазвайте дистанция

Списъкът ви с гости тази година трябва да бъде намален наполовина, в сравнение с миналата. По този начин ще осигурите нужната дистанция, ако правите по-голямо парти. Ако ви се налага да организирате голяма празнична вечеря, е добре да подредите масите по начин, по който да има 2 метра между всеки гост, така че ястията им по никакъв начин да не се докосват.

8. Сервирането на храна

Една област, която потенциално би могла да причини безпокойство по отношение на пренаселеността, е масата, на която е оставена храната. „Нека един човек сервира на всички, като той е взел необходимите предпазни мерки, носейки маска и ръкавици“, казва д-р Оз пред E!News.

Коледа istock

Снимка: iStock

Ако все пак искате гостите да се чувстват свободни, може да измислите някаква игра, с която да определите реда, в който всеки да стига до масата с храна.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари