IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обикновена прахосмукачка или робот – кое да изберете

13 май 2021 09 00

Снимка: Istockphoto

Ако отдавна мислите дали да замените обикновената си прахосмукачка с робот, прочетете следващите редове. В тях ще откриете плюсовете и минусите и на двата варианта.

Роботите нямат добра мощност

Прахосмукачката робот е малка, работи на батерии и е съвсем логично, че няма толкова добра всмукателна мощност, колкото обикновената прахосмукачка. Това означава, че ако сте успели да създадете наистина добра бъркотия у дома, роботът едва ли ще се справи с нея блестящо.

От тази гледна точка, автоматичната прахосмукачка едва ли е подходящ избор, ако смятате да правите основно почистване или да чистите след ремонт, ако имате малки деца или домашни любимци, които оставят купища косми навсякъде. Роботите не могат да заменят качествената работа на традиционния уред, който вероятно вече имате у дома.

Обикновените са по-евтини

Факт е, че прахосмукачките роботи през последните години доста поевтиняха. Въпреки това те не могат да достигнат нивото на бюджетните класически модели. Нещо повече – евтините роботи не са особено качествени. Обикновено имат значително по-малка мощност, по-малък контейнер за отпадъците, по-ниска степен на проходимост между мебелите и затруднения при преминаване по някои видове настилки.

Така че, ако имате бюджет или за евтин робот, или за прилична обикновена прахосмукачка, от гледна точка на качеството на почистване е по-добре да заложите на стандартното.

Роботът също има нужда от обслужване

Може би си представяте как роботът върши всичко вместо Вас, докато Вие пиете кафе, четете книга и повече никога не мислите за чистене. Но това не е съвсем така.

Първо, резервоарът на робота се пълни доста бързо и ако домът Ви е по-голям, може да не успее да почисти всички помещения, без междувременно да се наложи да го отворите, за да изхвърлите събраната смет. Дори по-големите контейнери, каквито имат по-скъпите модели, трябва да се изпразват след всяко използване.

На второ място, някои роботи не се справят много добре с преминаването между различни видове настилки или между мебелите. Така че може да се наложи понякога да помагате на заседналата си автоматична прахосмукачка да продължи работата си.

Роботът е по-бавен

Ако почистването с обикновена прахосмукачка Ви отнема 10 мин, с робот то може да отнеме час-два за същата площ. При това е възможно да не е толкова качествено, заради ниската му всмукателна мощност.

Представете си, че ще имате гости. Вероятно оставяте пускането на прахосмукачка за накрая, за да може всичко да е наистина чисто, когато те пристигнат. Вярно е, че роботът може да чисти, докато Вие готвите, но това ще му отнеме толкова много време, че няма гаранция, че няма да изцапате отново след него.

Кога да си вземете прахосмукачка робот

И все пак едно е ясно – роботът почиства сам. Може да свърши тази досадна работа, докато Вие сте на разходка или спортувате. Можете да намерите дома си почистен, когато се върнете от работа. Той е наистина добър избор за трудноподвижни хора със здравословни проблеми, които изпитват физически затруднения да се справят с обикновената прахосмукачка.

И да, с прахосмукачка робот можете да се наслаждавате на безупречно чист дом. Но само ако става дума за обичайно, рутинно почистване. Ако обаче имате малки деца, които знаят как да обръщат къщата надолу с главата, домашни любимци (особено с големи косми) или имате стълби, най-добре е да се откажете от робота и да жертвате по 10 мин на ден, за да поддържате по традиционния начин дома си наистина чист.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари