IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барби създаде кукла от рециклирана пластмаса

16 юни 2021 11 00

Боклуците са били напът към океаните

Снимка: БГНЕС

Грижата за околната среда вече е приоритет на почти целия свят. Постоянно виждаме рекламни кампании, с които ни се напомня да събираме разделно отпадъците си, да използваме все по-малко пластмасови продукти и да не изхвърляме старите си дрехи. Един от най-големите проблеми на човечеството е замърсяването на водите с различни неразградими отпадъци, които да пречат на пълноценния живот на обитателите.

Именно затова различни компании се опитват да използват колкото се може повече рециклируема пластмаса за направата на своите продукти. Вече знаем, че има обувки от този тип, а сега дойде време и на детски играчки. Става въпрос за куклите Барби, които се появиха със своя колекция в защита на околната среда.

От компанията Mattel, която стои зад изработката на куклите, се похвалиха, че на пазара вече е пусната първата Барби, почти изцяло направена от пластмаса, която се е била запътила към океаните. Телата на куклите се състоят от 90% рециклируем материал, като към колекцията са добавени и няколко аксесоара за плажа, които също са от пластмаса.

В официално съобщение се казва, че материалите са взети от води в райони, където липсват системи за събиране на отпадъците. Колекцията от кукли се казва „Барби обича океана“ и цели да накара децата да се замислят за опазването на околната среда и водите. От Mattel също така са пуснали и образователно видео в своя YouTube канал, където Барби обяснява как можем да спасим планетата.

Новите кукли и видеа са част от целта на Mattel да създаде продукти, които напълно се състоят от рециклируеми или рециклирани материали. Всичко това трябва да бъде постигнато до 2030 година. Тази инициатива обаче не е първата в историята на компанията. През май се даде началото на програмата Mattel Playback, която позволи на хората да изпращат старите си играчки в компанията, за да бъдат рециклирани и използвани за направата на нови.

Решението на Mattel е част от промяната на цялата индустрия за детски играчки. От Lego също са обещали да започнат да използват изцяло рециклируеми материали до 2030 година. От Hasbro, която прави игри като монополи, планират да елиминират всички пластмасови опаковки след 2022 година.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари