IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чувствам се зле при общуването с мъж, дори дишам трудно

21 май 2022 21 00

Какво казва експертът?

Снимка: Istock

Не допускам лесно хора в живота си. Срещнах мъж. Не казвам, че много ми хареса - да, приятно е да се говори с него, но не повече. А той настоява за срещи. Започнах да забелязвам, че общуването с него започна да ми носи дискомфорт: тялото ми се напряга, гърлото се свива.

Спрях да общувам с него, но после периодично започнахме да се свързваме - един път той, после аз. Не разбирам с какво ме задържа този човек. Защо няма сила, която да сложи край на това, което вече ме измъчва дори физически?

Елена, на 34 години

Отговорът на психолога

Елена, ти описваш ситуация, в която общуването те кара да се чувстваш неудобно, но продължаваш да контактуваш. Това ли е вашият обичаен, повтарящ се стил на поведение? Толерирате, когато се чувствате зле дори физически? Какви мисли минават през главата ви, когато позволите на непознат да ви принуди да общувате?

Спомнете си колко дълго продължава този начин на взаимодействие? Колко време пренебрегвате чувствата си? Кой и кога постави такива условия за отношения? Какво е ценно за вас, за какво и защо е човекът до вас?

Спряла сте да общувате с мъжа. Дразни ли те, скучен ли беше, унижаваше ли те? Възстановете чувствата си. От какво се измъквахте? Какво „помни“ тялото ви от миналото?

Може би ви е предупредило за вероятно повторение на травматична ситуация от миналото?

След пауза отново сте се свързала с него. Съзнанието ви обрича ли ви на формирана представа за безнадеждност? Как дойде идеята, че самотата трябва да бъде запълнена и без значение с кого?

Всичко може да повлияе на човек – родителска дума, филм или книга, съседи или приятели. Ако мисълта, която те предават, влезе в главата в точния момент в развитието на мирогледа, тогава се формира една или друга позиция, тъй като определена потребност търси оправдание, казва психологът Ина Чиркова.

Историята на развитието на вашето отношение към себе си и начините на контакт с други хора изисква подробно и внимателно разглеждане.

Ценно е да забележите алгоритъма в действията си. Това означава, че ресурсите за промяна вече съществуват. Желанието да бъдеш в хармония с душата и тялото, да слушаш себе си, да създаваш свят, в който има хора, които харесваш, е реалност. Опитайте с психолог да анализирате основните причини за вашето поведение. Можете да промените живота си.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари