На Великден винаги прекаляваме с козунаците. Ако не сте от тези, които месят и пекат козунаци по цял ден, то днешната рецепта е точно за вас. Хем вкусна, хем лесна за приготвяне, особено ако чакате гости, сред които и деца.
Има много великденски рецепти за тестени изделия, които са без месене. Днес ви представяме точно такава – за сладки мъфини. С тях няма да имате изсъхнал козунак, след като отрежете няколко парчета от него.
Ето и необходимите продукти за козуначени мъфини:
- 220 г брашно; - 20 г прясна мая; - 80 г масло; - 60 мл прясно мляко; - 80 г захар; - 2 бр. яйца; - 1 с. л. ром; - ванилия, лимонова кора, щипка сол; - 50 г стафиди; - още 50 мл ром.
Великденски рецепти – как да приготвите козуначени мъфини?
Затопляте прясното мляко и в него разтваряте маята. След като шупне, пресявате брашното и го изсипвате в тава. Правите кладенче по средата. После прибавяте млякото с маята, яйцата със захарта, мекото масло, ванилията, малко настъргана лимонова кора, рома и щипка сол.
Всичко се разбърква с лъжица до получаването на хомогенна смес. Трябва да се получи гъсто тесто за кекс, което оставяте настрани за 30 минути. После добавяте накиснатите предварително в ром стафиди и разбърквате отново.
Взимате формите за мъфини и разпределяте тестото. Може да ги намажете с малко масло, ако са метални. важното е да ги пълните до половината.
Оставяте мъфините да втасат около 15 минути. После печете на 180 градуса до пълна готовност.
Изпробвайте нашата великденска рецепта за козуначени мъфини, да ви е сладко!