IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 знака, че ви дават фалшиво извинение

31 октомври 2022 21 00

И че извиняващият се изобщо не се разкайва

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Вероятно някой ви е предложил извинение, което е прозвучало неискрено? Е, на всички нас от време на време ни се случва да получаваме такива извинения, които определено не ни карат да се чувстваме особено добре.

По принцип извинението цели постигане на прошка и укрепване на отношенията. За целта човекът, който се извинява, трябва да признае грешките си и видимо да съжалява за случилото се. Но много хора правят манипулативно извинение, удобно за тях.

Вашата интуиция може би не греши, когато имате чувството, че някой ви лъже с фалшиво извинение. Този тип извинение показва, че другият човек изобщо не се разкайва и не мисли за вашите чувства. Ако той ви се извини искрено, вие трябва да го почувствате, да усетите.

Какво представляват фалшивите извинения?

Експертите посочват, че този тип извинения се появяват, когато някой се извинява в опит да намали напрежението или да избегне приемането на вината. Този човек не се чувства зле от поведението си, нито пък иска да поеме отговорност. Обикновено той изказва съжалението си, само за да избегне гнева или тъгата на засегнатия човек, а всъщност не изпитва угризения. Някои хора дават неискрени извинения, за да избегнат наказание или социално отхвърляне.

Кое извинение е смислено и искрено?

Извинението изисква лицето, което се извинява, да признае грешката си и да избягва да я повтаря отново. Извинението също включва намиране на начин да компенсирате обидното поведение.

Невинаги е лесно да се направи разлика между фалшиво или смислено, истинско извинение. Ако сте склонни да се заблуждавате, ето и кои са знаците, че извинението на човека отсреща изобщо не е искрено:

1. Отричане или минимизиране на чувствата ви

Дори когато някой нарани чувствата ви по погрешка, той трябва да признае, че ви е разстроил. Ако той отрича или омаловажава чувствата ви, това е знак, че той ви се дразни още и че не ви се извинява искрено.

2. Извинява ви се от страх да не ви изгуби

Когато някой ви се извинява, само защото не иска да си тръгнете от живота му, това е знак за манипулация. Единствената цел на този човек е да спаси връзката ви. Той може би се страхува от гнева ви и/или иска да го разсее, без вътрешно да е убеден, че ви е наранил. Понякога той може дори да не разбира с какво точно ви е разстроил, но да ви се извини, само и само да спрете да се сърдите.

3. Егоистично извинение

Когато някой ви се извини и веднага след това очаква от вас да му простите, това не е добър знак. Този човек трябва да ви даде време, а не да казва, че се чувства зле, че вие не приемате извинението му тутакси. Това извинение показва, че извинилият се държи повече на своите чувства, отколкото на вашите. В този вид извинение често липсва съчувствие, състрадание и доброта.

4. Пресилено извинение

Може би си мислите, че драматичните извинения са добри, но това е признак на манипулация. Преувеличените изрази на съжаление са друг пример, че човекът отсреща мисли повече за себе си. Някои хора се извиняват, само когато наоколо има други хора (публика) и въпреки грандиозния им акт, все пак извинението им изглежда плитко и неискрено.

5. Извинение с условия

Ако нечие извинение идва с условия, то е манипулативно. Човекът може да каже, че ще ви се извини, но само ако направите нещо, което той иска. Условието предполага, че този човек не се интересува как се чувствате, а че само иска да промени темата на разговора.

6. Извинение, последвано от думата „но“

След извинението не трябва да има думата „но“. Това е знак, че другият човек търси извинения за поведението си, вместо да признава неправомерните си действия. Този вид извинение е по-скоро вид оправдание.

7. Човекът не осъзнава деянието си

Когато някой ви се извини за това, че ви е наранил, но нищо не споменава за своето деяние, значи той не чувства, че поведението му причинява проблеми, а по-скоро счита, че вие имате проблем с емоциите си.

8. Нежелание за поемане на отговорност

Всеки път, когато някой се извини, но не поеме отговорност, това е знак за манипулация. Човекът може да каже, че се е шегувал и за това ви е наранил – съвсем неволно. Понякога той дори може да ви обвини, че сте твърде докачливи. Манипулативните хора често показват нежелание да поемат отговорност за действията си, което пък значи, че не трябва да вярвате на извиненията им.

9. Опитват се да ви подкупят, вместо да ви се извинят

Някои манипулатори, вместо да се извинят, предпочитат да използват подкупи. Те никога няма да кажат, че съжаляват, но ще ви дадат подаръци, ще ви изведат на вечеря и/или ще ви заведат на почивка. Хората, които ви подкупват, за да им простите, реално не признават грешката си. Този вид извинение може да ви постави в неудобно положение. Например да искате подаръка или да се почувствате задължени да го приемете. Ако се предадете, после ще трябва да игнорирате първоначалния проблем, въпреки че той няма да е разрешен.

10. Извиняващият се говори предимно за себе си

Всеки път, когато човек докато се извинява говори за себе си повече, отколкото за това, което е направил, за да ви нарани, това е манипулация. Той иска да се оправдае защо се е държал по този начин и иска да му съчувствате, а не обратното.

11. Извиняващият се иска да прекратите темата

Ако единствената причина на човек да ви се извини, е за да ви накара да смените темата, това е проблем. Той просто иска да го оставите на мира. Ако това се случи, но не сте стигнали до решение на първоначалния проблем, то проблемът ще се появява отново и в бъдеще.

За още новини от света на звездите, модата и красотата следвайте и профила на Tialoto в Instagram и страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари